Sådan fik USA ram på bin Laden

Berlingske har rekonstrueret forløbet, der ledte op til drabet på Osama bin Laden i Pakistan søndag.

En mand holder et skilt på Ground Zero i New York, efter nyheden om, at Osama bin Laden er blevet dræbt. Fold sammen
Læs mere
Foto: ANDREW GOMBERT

USAs efterretningstjenester har i løbet af de sidste fire år været på sporet af Osama bin Laden, indtil det i går lykkedes en lille gruppe amerikanske elitesoldater at dræbe al-Qaeda's leder.

2007: USA kommer på sporet af Osama bin Ladens mest betroede sendebud, som blev identificeret af personer anholdt efter terrorangrebet den 11. september 2001. Det pågældende sendebud bor sammen med sin bror i det hus, hvor bin Laden fire år senere bliver skudt og dræbt.

August 2010: Den amerikanske efterretningstjeneste CIA briefer Barack Obama om, at man følger et spor, der kan lede til Osama bin Ladens tilholdssted i Pakistan.

April 2011: CIA har samlet nok efterretninger til, at man kan planlægge tilfangetagelsen eller drabet på Osama bin Laden.

1. maj 2011: Barack Obama giver ordre til, at USA’s militær sender en specialstyrke ind i Pakistan for at pågribe Osama bin Laden.

Samme dag transporterer en helikopter en ’lille’ gruppe amerikanske elitesoldater til et større hus i storbyen Abbottabad, der ligger 100 km nord for Pakistans hovedstad, Islamabad.

Billedeserie:

 

Ifølge flere amerikanske medier blev missionen udført af Navy SEAL soldater, der er den amerikanske pendant til Frømandskorpset.

 

Osama blev skudt i hovedet

Specialstyrken kom i ildkamp med beboere i den store luksusvilla, da soldaterne tvang sig adgang til bygningskomplekset, der var omgivet af en fem meter høj mur og lå for enden af en lille grusvej. Huset var cirka otte gange så stort som andre huse i området.

Osama bin Laden blev skudt i hovedet af de amerikanske elitesoldater sammen med fire andre - heriblandt en kvinde, som ifølge CNN blev brugt som menneskeligt skjold. Der er modstridende rapporter om, hvorvidt og i hvor høj grad den pakistanske efterretningstjeneste var indblandet i missionen.

 

Helikopter styrtede ned

Efter operationen trak den lille gruppe specialstyrker sig ud af huset medbringende liget af al-Qaeda-netværkets leder. En af helikopterne brugt i operationen styrtede efter tekniske problemer ned og blev senere ødelagt af sikkerhedsårsager. Men ingen amerikanere kom til skade under missionen, der varede i ca. 40 minutter.

Ifølge de første rapporter befandt liget af Osama bin Laden sig på en amerikansk militærbase i Pakistan. Men ifølge New York Times, der citerer kilder i Det Hvide Hus, er liget allerede blevet begravet i havet efter muslimsk skik, der foreskriver, at afdøde skal begraves inden for 24 timer efter, døden er indtruffet.

Ifølge en BBC-rapporter, der befinder sig i Pakistan, har Osama bin Laden i længere tid befundet sig i huset sammen med sin yngste kone.

Kun en meget lille gruppe af mennesker i den amerikanske centraladministration havde ifølge efterretningskilder kendskab til missionen indtil i går.