Terrorforsker: Et slag i ansigtet på al-Qaeda

Dansk terrorforsker forudser en serie af hævnaktioner efter bin Ladens død - men ikke noget der kan måle sig med 11. September eller massakren i Mumbai.

Osama bin Laden er død. Fold sammen
Læs mere
Foto: HO

Den danske terrorforsker Lars Erslev Andersen, fra Dansk Institut for Internationale Studier, betegner likvideringen af Osama bin Laden som et stort tab for terrororganisationen al-Qaeda, som han var en af grundlæggerne af.

- Al-Qaeda har været presset gennem de seneste år, hvor de har mistet en række af deres store profiler, men det her er et stort slag mod organisationen. Nu kan de ikke længere spille på den tvetydighed, der har været omkring Osama bin Ladens opholdssted, og hvilken rolle han spiller – om han er død eller levende. Nu har de endegyldigt mistet ham, siger terrorforskeren.

Lars Erslev Andersen mener dog, at drabet på bin Laden i sig selv ikke vil få indflydelse på al-Qaedas operationer. Osama bin Laden har efter den danske forskers vurdering ikke fungeret som egentlig planlægger, mens han har været på flugt efter 11. september-angrebet i 2001.

Ideologisk kapacitet

- Osama bin Laden og hans næstkommanderende, Ayman al-Zawahiri har primært været de store ledere, der har holdt talerne og udstukket linjerne, men selve de store operationelle dele har været placeret helt andre steder. Dels lavere i al-Qaeda hierarkiet og dels hos det, der er kendt som ”Pakistansk Taleban”, siger Lars Erslev Andersen.

- På den måde er det ikke en operationel kapacitet, der er forsvundet, men det er ideologisk og propagandamæssigt et stort tab for al Qaeda, lyder hans vurdering.

Hævnaktioner

Lars Erslev Andersen forudser nu en serie af hævnaktioner fra al-Qaedas side, men næppe noget så spektakulært som 11. September.

Dertil er terrororganisationen for svækket:

- De har ikke styrke til den slags. Der er ingen tvivl om, at al-Qaeda sammen med deres partnere, specielt med ”Pakistansk Taleban”, meget gerne vil lave store aktioner. De vil meget gerne gentage den aktion, man så i Mumbai i Indien i 2008, og gentage den i Europa eller i USA.

Amatøragtige aktioner

Men der har ikke haft succes med de planer. Derfor har vi set al-Qaeda skride til andre strategier, siger Lars Erslev Andersen og nævner:

  • Bilbomben for nøjagtigt et år siden på Times Square i New York – en aktion der mislykkedes.
  • Operationer der er udgået fra Yemen med den såkaldte ”Detroit-bomber” Omar Farouk Abdulmutallab, der sidste år uden held forsøgte at sprænge et passagerfly med en kemisk bombe i sine underbukser.
  • Og det gælder forsøget på at sende bomber camoufleret som printerpatroner med fly mod USA i november sidste år.

- Man vil se disse mere amatøragtige operationer, såkaldte freelance Jihad-operationer, som givet vis bliver intensiveret. Der er helt sikkert en hel del rundt omkring, der vil blive inspireret og motiveret til at gøre noget.

- Men det store spektakulære angreb, som al-Qaeda gerne vil gennemføre, og som de forsøgte med David Headley, har vist sig at være ret vanskeligt for dem.

Lars Erslev Andersen refererer med David Headley til forsøget på at foretage et terrorangreb mod Jyllandsposten i 2009.

- Jeg tror ikke på, at al-Qaeda lige nu ligger inde med en kapacitet der sætter dem i stand til – som hævn for drabet på Osame bin Laden, at sætte en operation i gang.

Freelance-operationer

- Det der vil komme vil være freelance-operationer, og vi vil sikkert se, at al-Qaeda i Yemen komme på banen med opfordringer til, at folk skal foretage sig noget.

Den danske terrorforsker forudser ligeledes, at Osama bin Ladens højrehånd, Ayman al-Zawahiri, vil komme ud og kommentere drabet på al-Qaeda-lederen.

- Men man har også kunnet se, at al-Qaedas medieshow er blevet svækket gennem den seneste tid, for de kommentarer der er kommet til de folkelige oprør i Nordafrika, har været underligt forsinkede i forhold til de begivenheder der har udspillet sig, siger Lars Erslev Andersen.