Så er det slut med at slå din kone

I dag er af FN udråbt til international dag mod kvindevold. Og selv om kvindevolden er faldende herhjemme, er problemet stadig for stort, mener Danner-direktør og ligestillingsminister.

I dag er international dag mod vold mod kvinder, og der er stadig behov for at sætte fokus på problemet, lyder det. Modelfoto. Fold sammen
Læs mere
Foto: JØRGEN JESSEN

Op mod 70 procent af alle kvinder oplever at blive udsat for vold i løbet af deres liv. Så klar er meldingen fra FN i dag, 25. november, der siden 1999 af organisationen har været udråbt til international dag mod vold mod kvinder. Og selv om tal og undersøgelser viser, at volden mod kvinder er faldende herhjemme, er der stadig lang vej, både i Danmark og internationalt, lyder det.

- Selv om vi er et ligestillet samfund, så er det sådan, at der er noget strukturelt, der gør, at mænd slår kvinder. Det gør de i Danmark, og det gør de også ude i verden, siger Vibe Klarup Voetmann, direktør for kvindekrisecentret Dannerhuset i København.

Ifølge Danner oplever 28.000 kvinder om året herhjemme at blive udsat for partnervold. Og selv om man altså i Danmark oplever, at antallet af kvinder, der udsættes for vold, er det ikke noget, man mærker på centret.

- Antallet af henvendelser til os er på ingen måde stagnerende. Vi håber på, at det er fordi, folk er blevet bedre til at bryde med volden og søge hjælp. Der er for eksempel flere fra arbejdspladser, der ringer ind, og siger, de tror, deres kollega har det skidt, og så kan vi hjælpe dem, siger hun.

Mere seriøs debat

Men der er behov for, at man gør endnu mere, lyder det fra Vibe Klarup Voetmann, der efterlyser mere seriøsitet i debatten om ligestilling.

- Ofte ser man, at ligestillingsdebatten er en lille, sekterisk debat, som bliver ført for nogle få udvalgte, oftest kvinder. Eller også bliver det store debatter, hvor tonen er dårlig. Måske mangler vi at forstå, at det ikke bare er en useriøs og skæg debat, vi kan have om ligestilling. Der er en alvorlighed i den debat, og den alvorlighed mangler, siger hun.

Og vold mod kvinder i parforhold drejer sig ikke udelukkende om at opleve at få en knytnæve i ansigtet eller blive skubbet ned af trappen. Vold kan udover den fysiske også være af psykisk, seksuel eller endda økonomisk karakter.

- Mange af de kvinder, som lever i parforhold, hvor der er vold, så, når de ser tilbage, er det dem, der har optaget alle lånene, og det er deres kreditkort, som er blevet overforbrugt. Det er hendes ting, der er blevet ødelagt, når der har været skænderier, hendes tøj, der er blevet brændt, hendes kaffekopper fra farmor, der er blevet smadret, og hendes stereoanlæg, der er røget ud af vinduet, siger Vibe Klarup Voetmann.

- Det er det her med at leve i en tilstand af angst, hvor der er et psykisk miljø, der betyder, at man oplever hele tiden at være udsat for en trussel, som egentlig ikke behøver betyde, at der er fysisk vold, siger hun.

Ligestillingsminister: Det er uacceptabelt

Også ligestillingsminister Manu Sareen (R) kalder til kamp mod kvindevolden i dagens anledning.

- Den her dag handler om, at vi i hele verden markerer, at vold mod kvinder er fuldstændig uacceptabelt. Selvom antallet af voldsramte kvinder i Danmark falder, er der stadig for mange kvinder, der udsættes for partnervold. Det har konsekvenser ikke bare for dem, men også for de mange børn, der vokser op i en familie, hvor vold er en del af dagligdagen, siger han.

Og hos Danner håber og forventer man, at tallene for kvindevold fortsætter med at falde, så netop organisationer som Danner måske en dag slet ikke er nødvendige.

- I den bedste af alle verdener er der ingen vold mod kvinder, og vi skal aldrig stoppe med at bestræbe os på at nå det, siger Vibe Klarup Voetmann.

FN har i anledning af dagen lavet en kampagnevideo om, hvordan man skal komme volden til livs. Se den her: