Retsudvalg forkaster igen to kandidater til EU-Kommissionen

Kandidater fra Ungarn og Rumænien lever ikke op til betingelser for at være EU-kommissær, mener retsudvalg.

Arkivfoto: Ursula von der Leyen (den kommende formand for EU-Kommissionen). Fold sammen
Læs mere
Foto: FREDERICK FLORIN

Retsudvalget i Europa-Parlamentet har mandag formiddag igen stemt om to kandidater, der var udset til poster i EU-Kommissionen fra 1. november.

Med afstemningen bekræftes, at kandidaterne fra Ungarn og Rumænien ikke kan udøve kommissærjob i overensstemmelse med EU-traktaten og det etiske regelsæt.

Det skriver EU-Parlamentets talsmand, Jaume Duch, efter endnu en afstemning om de to kandidater, der også i sidste uge blev erklæret uegnede.

»Parlamentets formand vil nu høre Ursula von der Leyen (den kommende formand for EU-Kommissionen, red.), hvilke skridt hun vil tage,« skriver Duch efter afstemningen.

Det har været kendt, at de to kandidater kunne få problemer i godkendelsesprocessen.

Der ventes også udfordringer for andre af Ursula von der Leyens kandidater. Men disse er ikke blevet bremset af retsudvalget, som er første skridt i processen.

Efter retsudvalgets tjek af kandidaternes mulige interessekonflikter skal alle igennem en høring i fagudvalg i Europa-Parlamentet. Det foregår i denne og i næste uge. Margrethe Vestagers høring er tirsdag 8. oktober.

23. oktober er det planen, at EU-Parlamentet skal stemme om hele EU-Kommissionen for 2019-2024. Det er normalt, at kandidater må udskiftes, inden man når til den endelige afstemning.

/ritzau/