Putin truer med atomvåben mod Baltikum

Foto: DESMOND BOYLAN.
Læs mere
Fold sammen

Den russiske præsident Vladimir Putin truer nu de tre tidligere sovjetrepublikker Estland, Letland og Litauen med angreb med atomvåben.

Det skriver den britiske avis The Times med henvisning til oplysninger udvekslet mellem russiske og amerikanske efterretningsagenter. Med sin uhyggelige trussel forsøger Vladimir Putin at sætte NATO under stort pres og forsøge at tvinge den vestlige forsvarsalliance til at trække sig væk fra de landeområder, der grænser op til Rusland.

Og - ikke mindst - forsøge at skræmme de baltiske lande og flere andre NATO-medlemmer til ikke at tilslutte sig NATOs planlagte missilskjold.

Det er blot to uger siden, at Ruslands ambassadør i Danmark, Mikhail Vanin, i et debatindlæg i Jyllands-Posten truede med, at Danmark vil blive mål for et muligt russisk atomangreb, hvis vi tilslutter os missilforsvaret.

I debatindlægget, som angiveligt er orkestreret fra højeste sted i Kreml, skriver Mikhail Vanin, at »danske krigsskibe (bliver, red.) mål for russiske atommissiler«, hvis Danmark tilslutter os NATOs missilforsvar.

Og nu er det altså Estland, Letland og Litauen, den russiske præsident Putin spiller med atom-musklerne over for.

Ifølge The Times trues der samtidig fra russisk side med, at der kan ske en række »destabiliserende aktioner« inde i de baltiske lande. Præcis som det er sket og stadig sker i de besatte dele af den tidligere sovjetrepublik Ukraine.

Det antydes også ifølge efterretningerne, at det kunne ske gennem f.eks. cyber-angreb på Estland, Letland og Litauens vitale computersystemer.

Da Ruslands ambassadør for to uger siden truede Danmark med et muligt russisk atomangreb, fordømte NATOs generalsekretær Jens Stoltenberg den voldsomme retorik i skarpe vendinger.

Der er endnu ikke kommet en officiel NATO-reaktion på Vladimir Putins atomtrussel mod Baltikum.