Russisk atomtrussel mod Danmark går verden rundt

I weekenden skrev Ruslands ambassadør, Mikhail Vanins, i et debatindlæg, at Danmark kan blive mål for russiske atommissiler, hvis Danmark tilslutter sig NATOs missilskjold. Atomtruslen trækker overskrifter i store internationale medier.

Ruslands ambassadør i Danmmark, Mikhail Vanin, skabte lørdag røre med et indlæg i Jyllands-Posten. Fold sammen
Læs mere
Foto: Erik Refner
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er ikke gået ubemærket hen i de store internationale medier, at Rusland har truet med, at Danmark kan blive et mål for russiske atommissiler, hvis Danmark går med i NATOs missilskjold.

Mandag aften er det således tophistorie på CNN, mens flere andre medier, blandt andet nyhedsbureauet Reuters og New York Times, også har dækket, at den russiske ambassadør, Mikhail Vanins, har meldt ud, at det ikke er konsekvensfrit for Danmark at bidrage til NATOs missilskjold i Europa.

Det var i et debatindlæg i lørdagens Jyllands-Posten, at Mikhail Vanins blandt andet skrev:

»Jeg tror ikke, at danskerne helt forstår konsekvenserne af, hvad der sker, hvis Danmark tilslutter sig det amerikansk-styrede missilforsvar. Sker det, bliver danske krigsskibe mål for russiske atommissiler. Danmark vil blive en del af truslen mod Rusland. Det vil blive mindre fredeligt, og forholdet til Rusland vil tage skade. Det er naturligvis jeres beslutning - jeg vil blot minde jer om, at I vil miste både penge og sikkerhed. Samtidig råder Rusland over missiler, som garanteret kan gennemtrænge det fremtidige globale missilforsvarssystem,« skrev han i avisen.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) har kaldt den russiske udmelding for uacceptabel og påpegede samtidig, at Rusland godt ved, at NATOs missilforsvar er defensivt og ikke vendt mod Rusland.

Spændingerne mellem Rusland og NATO-landene er særligt blevet forstærket siden Ruslands annektering af Krim-halvøen i 2014.