Lidegaard om russisk atomtrussel: Uacceptabelt og ude af proportioner

Efter et opsigtsvækkende debatindlæg fra den russiske ambassadør appellerer udenrigsminister Martin Lidegaard til, at ambassadøren og styret i Moskva stopper med at true og bruge hadsk retorik.

Arkivfoto. Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) tager stærkt afstand fra det debatindlæg, den russiske ambassadør Mikhail Vanin har skrevet i Jyllands-Posten lørdag. Fold sammen
Læs mere
Foto: Sophia Juliane Lydolph
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Udenrigsminister Martin Lidegaard (R) tager stærkt afstand fra det debatindlæg, den russiske ambassadør Mikhail Vanin har skrevet i Jyllands-Posten lørdag.

Her skriver ambassadøren, at danske krigsskibe bliver mål for russiske atommissiler, hvis Danmark slutter sig til Natos missilskjold. Og det vækker undren hos udenrigsministeren.

»Jeg må sige, at indlægget vækker dyb undren hos mig. Jeg synes grundlæggende ikke, det er acceptabelt at true med så alvorlige ting. Jeg synes også, det er det forkerte signal på det forkerte tidspunkt, fordi vi i øjeblikket prøver at dæmpe retorikken og konflikten med Rusland. Derfor vil jeg også appellere stærkt til den russiske ambassadør her i landet, men så sandelig også til regeringen i Moskva om, at man stopper den her hadske retorik, og at man stopper med at true med ting, som er helt ude af proportioner i forhold til det, vi snakker om,« siger Martin Lidegaard.

I debatindlægget gør Mikhail Vanin det klart, at Rusland ser alle dem, der bidrager til missilforsvaret, som en trussel mod Rusland. Men missilskjoldet er kun defensivt, og desuden er det slet ikke møntet på Rusland.

»I forhold til selve substansen i det her spørgsmål, må jeg sige, der ikke er noget at komme efter. Missilforsvaret har til formål at beskytte Danmark og resten af Europa og USA mod stater og bevægelser, for eksempel Islamisk Stat, der måtte komme i besiddelse af atomraketter, som kan nå vores del af kloden. For at være i stand til at skyde dem ned er vi ved at lave et forsvarsskjold af ren defensiv karakter. Det har aldrig været og bliver heller ikke på nogen måde rettet mod Rusland,« siger Martin Lidegaard.

Enhedslisten opfordrer regeringen til at forhøre sig i Moskva om, hvorvidt det er den officielle holdning, at Danmark bliver mål for atommissiler. Men det skridt vil udenrigsministeren ikke tage.

»Foreløbigt har vi ikke tænkt os at gøre yderligere ved det her. Der bliver sagt meget for tiden også fra Putins side, og hvis man skulle reagere hver gang, så fik man rigtig travlt. Jeg nøjes med at konstatere, at det her ikke er en tone, vi ønsker i Danmark.«

»Jeg ønsker ikke at bidrage til festen ved at eskalere situationen yderligere, men grundlæggende set har vi selvfølgelig formidlet, og det er hermed gjort, at det ikke er en måde at kommunikere på, og at det er alt for alvorlige sager til, at man skal true på den måde,« siger udenrigsministeren.

Martin Lidegaard erkender, at debatindlægget forværrer forholdet mellem Danmark og Rusland, selvom der er stærkt brug for det modsatte.