NATO fordømmer russisk atomtrussel mod Danmark

NATO tager skarp afstand fra debatindlægget af Ruslands ambassadør, der truer med muligt missilangreb mod danske krigsskibe. Tonen og indholdet svækker tilliden til Rusland, lyder det.

Arkivfoto. NATO tager skarp afstand fra den russiske ambassadørs atomtrussel i debatindlæg. På billede set Oana Lungescu, talskvinde for NATO og generalsekretær Jens Stoltenberg.  Fold sammen
Læs mere
Foto: JOHN MACDOUGALL
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Ruslands ambassadør i Danmark, Mikhail Vanin, advarer i et debatindlæg i Jyllands-Posten om, at Danmark vil blive mål for et muligt russisk atomangreb, hvis vi tilslutter os Natos missilforsvar.

I debatindlægget lyder det blandt andet, at »danske krigsskibe mål for russiske atommissiler«, hvis vi tilslutter os NATOs missilforsvar.

»Danmark vil blive en del af truslen mod Rusland. Det vil blive mindre fredeligt, og forholdet til Rusland vil tage skade. Det er naturligvis jeres beslutning - jeg vil blot minde jer om, at I vil miste både penge og sikkerhed. Samtidig råder Rusland over missiler, som garanteret kan gennemtrænge det fremtidige globale missilforsvarssystem,« skriver Mikhail Vanin i avisen.

NATOs talsperson, Oana Lungescu, skriver i en mail til Berlingske, at de har gjort Rusland opmærksom på, at missilforsvaret ikke er henvendt mod dem.

»Danmark er en trofast NATO-allieret, og NATO vil forsvare alle allierede mod enhver trussel. Vi har gjort det klart, at NATOs missilforsvar ikke er henvendt mod Rusland eller andre lande, men er ment som forsvar mod missiltrusler.«

Udtalelsen fra den russiske ambassadør vækker undren hos NATO:

»Beslutningen blev taget for lang tid siden, så vi er overrasket over timingen, tonen og indholdet af udtalelsen fra Ruslands ambassadør i Danmark,« forklarer Oana Lungescu.

»Sådanne udsagn er ikke tillidsvækkende og bidrager ikke til forudsigelighed, fred eller stabilitet.«

Også hos udenrigsminister, Martin Lidegaard vækker de stærke retoriske vendinger undren. Det er »uacceptabelt« og »ude af proportioner«. Og »et forkert signal på det forkerte tidspunkt«, på et tidspunkt hvor man forsøger at vende retorikken mellem Danmark og Rusland.

Regeringen i Moskva har flere gange peget på opbygningen af NATOs missilskjold som en årsag til russisk oprustning. NATO påpeger fortsat, at missilskjoldet ikke er rettet mod Rusland. Moskva mener dog, at skjoldets kapacitet forskubber den strategiske balance i Europa.

Og til russiske RT udtaler afdelingschef fra det russiske forsvarsministerium, at missilskjoldet er en »anti-russisk kapacitet, der kun vil blive stærkere over tid«.