Paven på problemfyldt Mellemøst-rejse

Pave Benedikt er landet i Israel på sin pilgrimsrejse til regionens hellige steder. Men lokale muslimer og kristne frygter, at han vil skabe sammenstød mellem trosretningerne.

Foto: DARREN WHITESIDE / Scanpix
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Pave Benedikt XVI er i dag ankommet på et historisk besøg i Israel og de palæstinensiske besatte områder.

Paven, som er den anden pave, der besøger Israel, vil de næste dage give 32 taler på nogle af de lokaliteter, der vækker verdens stærkeste følelser: Tempelbjerget og Grædemuren i Jerusalem, Yad Vashem Holocaust museet og separationsbarrieren mellem Israel og de besatte områder.

Paven har på sine fire år på posten allerede vakt vrede hos både muslimer og jøder med uheldige udtalelser, og hans besøg får en blandet modtagelse hos lokale religiøse og politiske overhoveder.

Paven sagde i Jordan, hvor han påbegyndte sin Mellemøst-pilgrimsfærd i fredags, at han nærer ”dyb respekt” for islam, og han besøgte landets største moske, hvor han ikke bad, men reflekterede et øjeblik.

Benedikt skabte stor vrede i den muslimske verden, da han for tre år siden citerede en middelalderlig tekst, som karakteriserede nogle af profeten Muhammeds læresætninger som ”onde og inhumane” især ”hans bud om at sprede troen.” Paven udtrykte senere beklagelse over, at hans ord havde såret muslimer.

Harme blandt jøder
Paven vakte tidligere i år harme blandt jøder, da han rehabiliterede den ultrakonservative biskop Richard Williamson, som benægter holocaust. Benedikt undskyldte senere i et brev miseren. Paven vil senere mandag lægge en krans på Israels Holocaust museum Yad Vashem.

Under sit tre dages besøg i Jordan sagde paven, at han håber den katolske kirke kan have en fredsskabende effekt i regionen. Under en tale på Nebo-bjerget cirka 40 kilometer sydvest for Jordans hovedstad Amman, hvor Gud ifølge biblen viste Moses det forjættede land, opfordrede paven til ”forsoning mellem kristne og muslimer.”

Nogle lokale muslimske røster var imidlertid skeptiske over pavens besøg i Israel. Mahmoud Ramahi, et Hamas-medlem af PLC, Det Palæstinensiske Lovgivende Råd, siger i et interview med Berlingske, at paven ikke burde besøge Jerusalem, fordi dette vil give ”legitimitet til besættelsesmagten.” Mahmoud Ramahi mener heller ikke, at paven har ”undskyldt for at have fornærmet muslimer under en tale i Tyskland for tre år siden.”

Ærkebiskoppen Fouad Twal, den latinske patriark i Jerusalem, sagde til den israelske avis Haaretz, at han især var bekymret over den tale paven vil holde i Jerusalem:

”Et ord om muslimerne kan bringe mig i vanskeligheder; et ord om jøder kan give mig problemer. Efter besøget tager paven tilbage til Rom, mens jeg bliver her med konsekvenserne.”