OVERBLIK: Fredsprocessen i Colombia

Borgerkrigen i Colombia har kostet over 220.000 mennesker livet og tvunget seks millioner på flugt.

Komitéen bag Nobels fredspris har peget på Colombias præsident, Juan Manuel Santos, som modtager af prisen for hans indsats for at skabe fred i sit land efter årtiers borgerkrig. Scanpix/Heiko Junge Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Fredsaftalen mellem den venstreorienterede guerillabevægelse Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (Farc) og Colombias regering blev i weekenden forkastet er den colombianske befolkning.

Alligevel har komitéen bag Nobels fredspris peget på Colombias præsident, Juan Manuel Santos, som modtager af prisen for hans indsats for at skabe fred i landet efter årtiers borgerkrig.

Få et overblik over fredsprocessen i Colombia her:

* Konflikten i Colombia brød ud, da den venstreorienterede guerillabevægelse Fuerzas Armadas Revolucionarias de Colombia (Farc) i 1964 stillede krav om jordreformer og social retfærdighed.

* I oktober 2012 mødtes Farc og udsendte fra den colombianske regering på Hurdalsjøen Hotell i Norge. Et par uger senere begyndte de reelle fredsforhandlinger i Cubas hovedstad, Havana. Norge og Cuba fungerede som mæglere.

* 24. august 2016 bekendtgjorde parterne, at de var blevet enige om en fredsaftale. Den blev underskrevet 26. september.

* Med aftalen ville myndighederne forpligte sig til at gennemføre en jordreform. Samtidig skulle strategien i kampen mod narkotika ændres og indsatsen i de dele af landet, som har været overladt til sig selv, skulle styrkes.

* Samtidig skulle Farc lægge våbnene, og de af guerillabevægelsens medlemmer, som tilstod deres forbrydelser, ville slippe med samfundstjeneste.

* Farc skulle også anerkendes som politisk parti og sikres fem repræsentanter i underhuset og fem i senatet i to valgperioder frem til 2026.

* En af betingelserne i aftalen var dog, at den skulle ratificeres ved en folkeafstemning. Mod al forventning blev aftalen forkastet ved søndagens afstemning med et spinkelt flertal imod.

* Borgerkrigen har kostet over 220.000 mennesker livet og tvunget seks millioner på flugt.

* I en tv-tale til det colombianske folk har præsident Juan Manuel Santos lovet at arbejde videre for freden.

Kilder: NTB og Ritzau.

/ritzau/