Hans fredsaftale blev nedstemt, men Colombias præsident modtager Nobels fredspris

Præsident Santos indgik en fredsaftale med oprørsbevægelsen Farc. Den blev nedstemt ved en folkeafstemning.

Colombias præsident, Juan Manuel Santos, modtager Nobels fredspris for sin indsats for at skabe fred i sit land efter årtiers borgerkrig, siger Nobelkomitéen. Fold sammen
Læs mere
Foto: © Andrew Kelly / Reuters

Colombias præsident, Juan Manuel Santos, modtager Nobels fredspris for sin indsats for at skabe fred i landet efter årtiers borgerkrig, siger den norske Nobelkomité.

Præsident Santos får prisen for at vælge fredens vej i kampen mod Farc, forklarer Nobelkomitéens formand, Kace Kullman Five.

- Den norske Nobelkomité ønsker med tildelingen af årets fredspris til præsident Juan Manuel Santos at give en opmuntring til alle dem, som kæmper for at skabe fred, forsoning og retfærdighed i Colombia, siger hun.

Santos nåede tidligere i år frem til en fredsaftale med den venstreorienterede oprørsbevægelse Farc efter en lang og blodig konflikt, der har kostet over 220.000 mennesker livet.

Men aftalen blev i weekenden med snævert flertal nedstemt af de colombianske vælgere.

Norge har sammen med Cuba været med til at gøre fredsforhandlingerne mulige mellem præsidenten og Farc.

Five bliver spurgt, hvor prisen ikke er delt med Farcs leder, Rodrigo Londono, som var med til at underskrive fredsaftalen.

- Vi kommenterer aldrig dem, som ikke får prisen, svarer hun ifølge mediet NTB.

Men en repræsentant for Farcs ledelse Jorge Torres Victoria siger til det svenske nyhedsbureau TT, at det en stor nyhed, at Santos tildeles fredsprisen.

Den norske Nobelkomité understreger, at fredsarbejdet ikke er gået i stå, selv om et lille flertal har stemt nej til fredsaftalen.

- De stemte nej til en konkret fredsaftale og ikke til fred, påpeger Five.

Da fredsaftalen blev underskrevet for to uger siden, sagde Santos, at krigen nu bør være fortid.

- Vi er trætte af krigen, og vi vil ikke acceptere vold som middel til at forsvare ideer. Vi siger højt og tydeligt nej til mere krig.

Fredsaftalen blev nedstemt med 50,2 procent af stemmerne mod 49,8 procent. Aftalen ville have givet Farc-oprørere straffrihed for forbrydelser, de måtte have begået.

Farc har ladet forstå, at det ikke vil genoptage krigen.

/ritzau/