Ortodokse rabbinere kæmper en hysterisk kamp mod smartphonen

Hele familier sendes i skammekrogen for at bruge smartphones. Ortodokse rabbinere i Israel kæmper en hysterisk kamp for at forhindre »teknologiens knivsæg« i at splitte generationer af rettroende

Ultraortodokse jøder i Jerusalems Mea Shearim-kvarter er her samlet i protest mod en parkeringsplads. Ikke kun parkeringspladser retter er genstand for den lokale ortodokse vrdee. Blandt andet er der indført krav for, hvad anstændig påklædning er, og en uofficiel religiøs gruppe antaster de borgere, der ikke lever op til kravene. Foto: Baz Ratner/Reuters Fold sammen
Læs mere

JERUSALEM: Skolebørn i visse kredse af Israels ortodokse jødiske samfund, modtager advarsler om, at de vil blive smidt ud af skolen med mindre forældrene holder op med at bruge smartphones. I andre kredse får familier, der skriftligt har erklæret, at de ikke ejer teknologi med forbindelse til internettet, udleveret et lille dørtegn til ophængning, så naboerne kan se, at her er tale om en rettroende familie.

Ortodokse rabbineres mangeårige kamp mod computere og smartphones er på vej ind i en ny fase. Og alt imens stadig flere ortodokse israelske jøder køber smartphones, bliver tonen fra deres rabbinere også hårdere. Forskellige former for straf over for smartphonebrugere breder sig nu i ortodokse kredse – enkeltpersoner udstødes, eller bliver diskrimineret.

Den særlige Vizhnitz-sekt inden for jødisk ortodoksi fører en kampagne mod smartphones under titlen: »En kamp om liv og død«

Dagbladet Haaretz, citerer en tale. som sektens leder, Yisroel Hager, holdt for sine disciple i den forgangne uge.

»Kære jøder, jeg siger dette i smerte og med et knust hjerte, og på vegne af hundredevis af familier. Børn og unge strejfer omkring, deprimerede og forsømte på den værst tænkelige måde, fordi deres fædre har overladt dem til sig selv. Forældre græder over deres sønner, som har fjernet sig fra den rette vej, fordi generationers bånd er blevet splittet af teknologiens knivsæg,« sagde Yisroel Hager i en tale i den ortodokse by Bnei Brak uden for Tel Aviv.

Ifølge den ortodokse nyhedsside BèHadrei Hadarim nægtede Yisroel Hager for nylig at være gudfader ved en omskæringsceremoni, fordi barnets fader bruger smartphone.

Ifølge Haaretz straffer Vizhnitz-sekten nu også smartphone-brugere ved at benægte dem retten til at læse op fra Toraen under højtider. Andre sekter har forbudt brugen af WhatsApp, der ofte bruges af lukkede grupper til at videresende billeder eller korte videoklip.

Kosher-smartphone 2.0

Logikken er, at smartphone-brugere ikke kan nyde samme privilegier som dem, der klarer sig uden, og at resten af det ortodokse samfund skal kunne skelne mellem brugere og ikke-brugere. Mange ortodokse jøder ejer smartphones med rabbineres billigelse, fordi de bruges som arbejdsredskab. For at forhindre misbrug – som for eksempel besøg på uanstændige hjemmesider – er en række særlige filtre blevet udviklet. De blokerer uanstændige hjemmesider og tildækker kvinder i almindelige nyhedsartikler. En særlig smartphone, der kaldes »kosher generation 2.0« sælges bredt i ortodokse kredse, fordi den har et indbygget filter. I mange af Israels ortodokse nabolag, er det umuligt at købe almindelige israelske dagblade, fordi de anses for at være uanstændige. I Meah Shearim i Jerusalem har den lokale ortodokse befolkning indført krav for anstændig påklædning, og en uofficiel religiøs gruppe antaster dem, der ikke lever op til kravene.

Den ortodokse befolkning i Israel udgør mellem 10-15 procent af den samlede befolkning.