Onsdag blev den hidtil dødeligste dag i Italien: Men i Wuhan var der nul nye tilfælde

På tysk TV advarede forbundskansler Angela Merkel onsdag om »den største krise siden Anden Verdenskrig«, og i Italien steg dødstallet mere, end det før har gjort i landet.

 
Video: Niels Ahlmann Olesen Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Mens italienerne gør, hvad de kan, for at »knække kurven«, oplevede landet onsdag sin hidtil mest dødelige dag. Efter ti dages isolation kan Italien overhale Kina som det land i verden, der er hårdest ramt af coronavirus.

Det skriver The Guardian.

475 mennesker døde i Italien onsdag, og dødstallet steg dermed til 2.978 personer.

  • 36.000 mennesker er smittet med coronavirus i Italien.
  • 2.250 mennesker ligger på landets overbebyrdede intensivafdelinger.
  • 4.000 er blevet raske.

Men fra Kina, hvor coronavirussen først brød ud, er der positive nyheder at hente. Her blev der for første gang, siden coronavirussen brød ud, registreret nul nye patienter fra Wuhan det seneste døgn. Wuhan var ellers virussens oprindelige epicenter.

Heller ikke blandt fastboende borgere var der nogen smittede, viser en opgørelse fra Kinas nationale sundhedskommission torsdag morgen. I stedet er 34 udlændinge registreret smittet det seneste døgn.

  • Coronavirussen har indtil nu kostet 3.245 personer livet i Kina.
  • Langt størstedelen af dem er fra Hubei-provinsen, hvor Wuhan ligger.
  • Inden for det seneste døgn er otte personer døde.
  • I alt er 80.928 personer blevet smittet i Kina. 70.000 er raske igen.

Nu er Europa blevet coronavirussens nye epicenter, sådan som det har lydt fra Sundhedsstyrelsen. Flere europæiske regeringer har derfor smækket grænserne i og sendt deres befolkninger hjem fra arbejde – i Frankrig, Italien og Spanien endda med et strengt udgangsforbud.

Belgien blev onsdag det seneste EU-land til at lukke ned, mens Storbritannien beordrede alle landets skoler lukket ned.

Mere end 218.000 mennesker er blevet smittet med coronavirus på verdensplan, og over 8.800 personer er døde af covid-19 ifølge Johns Hopkins University torsdag morgen.

Hvis man ikke tæller Kina med, kan to tredjedele af alle verdens smittede nu findes i Europa, og tre ud fire dødsfald er ligeledes europæiske, skriver The Guardian.

»Den største krise siden Anden Verdenskrig«

Onsdag aften holdt Tysklands forbundskansler, Angela Merkel, en tydeligt bekymret tale på tysk TV. Her kaldte hun coronavirussen for »den største krise siden Anden Verdenskrig«. Hun bad nu tyskerne om at hjælpe hinanden ved at holde sig på afstand af hinanden, nøjagtigt som vi i Danmark har hørt statsminister Mette Frederiksen (S) sige det.

»Det her er seriøst, så tag det seriøst,« sagde hun ifølge The Guardian.

»Siden den tyske genforening – eller faktisk siden Anden Verdenskrig – har der aldrig været en udfordring for vores land, hvor det var så vigtigt, at vi handler solidarisk,« sagde hun.

Ligesom andre europæiske lande arbejder Tyskland nu på at »knække kurven« af patienter, så landets sundhedssystem ikke kollapser, sådan som det er tæt på at gøre i Italien. 12.327 personer er smittet, og 28 er døde ifølge Johns Hopkins University.

Onsdag advarede Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektør i Verdenssundhedsorganisationen (WHO), om, at coronavirusssmitten stadig kan nå at sprede sig yderligere i verden.

Han kaldte ifølge The Guardian virussen for »en fjende mod menneskeheden«, som særligt Afrika nu må »vågne op og forberede sig på«.

I Sydkorea, der ellers har formået at knække kurven, er antallet af smittesager begyndt at vokse igen. Antallet af bekræftede smittetilfælde er dér steget de seneste tre dage i træk. 152 personer er registreret som smittede det seneste døgn, og syv personer er døde i samme tidsrum, skriver Ritzau.