Østtysk lussing til Merkels asylpolitik

Højrepartiet AfD overhaler CDU ved søndagens delstatsvalg i Mecklenburg-Vorpommern i det tidligere DDR. Resultatet er en total fiasko for forbundskansler Angela Merkel.

Frauke Petry, formand for Alternative for Deutschland (AfD), kunne søndag godt åbne øjnene - og hun drømte ikke: Hendes indvandringskritiske parti har slået forbundskansler Angela Merkels CDU ved delstatsvalget i Mecklenburg-Vorpommern. Arkivfoto: Wolfgang Kumm/EPA Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BERLIN: Der blev der skrevet politisk historie i Tyskland, da det islam- og indvandrings-kritiske højreparti Alternative für Deutschland (AfD) med 21,5 pct. af stemmer søndag bragede forbi Angela Merkels CDU ved delstatsvalget i Mecklenburg-Vorpommern.

For første gang er et højreparti i et af de 16 tyske delstaters parlamenter – landdage – større end kristendemokraterne, der blot fik 19,4 pct. af stemmerne.

Dermed er CDU kun det tredjestørste parti i Mecklenburg-Vorpommern; en regulær fadæse for det traditionsrige konservative parti, som måtte se socialdemokratiske SPD blive valgets topscorer.

Valget i Mecklenburg-Vorpommeren viser, at Alternative für Deutschland i øjeblikket har held med at forrykke traditionelle magtbalancer på stribe i tysk politik. En svært tilfreds AfD-partiformand, Frauke Petry, fremhævede søndag på TV, at hendes parti har kapret vælgere fra samtlige andre partier.

CDU-generalsekretær Peter Tauber forklarede opbakningen til AfD med, at mange vælgere i det østlige Tyskland ønsker at udtrykke utilfredshed. »Det har man især mærket i diskussionen om flygtninge.« Ifølge TV-stationen ZDF peger 81 pct. af AfD’s vælgere på kansler Merkels flygtningepolitik som udslagsgivende for deres stemme.

»Højrepopulistiske paroler«

Socialdemokraterne er med 30 pct. det største parti i den østtyske delstat og kan bevare regeringsmagten. Alligevel har SPD ingen grund til at fejre søndagens valgresultat. I Berlin kommenterede partiformand Sigmar Gabriel valgresultatet med et spørgsmål, som de siddende regeringspartier i øjeblikket har meget vanskeligt ved at besvare: »Hvordan sørger vi for, at folks vrede og usikkerhed ikke får dem til at gå til AfD?«

Gabriels partifælle fra Slesvig-Holsten, Ralf Stegner, bebrejdede på TV-stationen ARD regeringspartneren CDU for at have overtaget »højrepopulistiske paroler« og dermed være skyld i AfD’s fremgang.

Fremgangen til AfD truer dermed også med at banke en kile ind mellem regeringspartierne i Berlin. Valgresultatet kan betyde, at CDU bliver sat uden for indflydelse.

Muligvis vil SPD nemlig droppe CDU som regeringspartner og i stedet danne regering med Die Linke og De Grønne, der søndag balancerede på kanten af spærregrænsen.

»Vi vil tale med alle,« sagde den socialdemokratiske ministerpræsident Erwin Sellering på TV.

Hos venstrefløjspartiet Die Linke, der traditionelt har godt fat i østtyske protestvælgere, må partiledelsen ligeledes konstatere, at stadig flere vælgere søger mod AfD.

»Vi har et alvorligt problem«, sagde gruppeformand Dietmar Bartsch til ARD.