Ny rapport: E-cigaretter er skadelige for omgivelserne

I Norge har en ny sundhedsrapport konkluderet, at både brugere af e-cigaretter og brugernes omgivelser bliver udsat for samme mængder nikotin som ved almindelig tobaksrygning.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN.
Læs mere
Fold sammen

NORGE: E-cigaretter er ikke så harmløse, som mange hidtil har antaget. Både rygere og passive rygere kan nemlig blive udsat for lige så store mængder nikotin som ved normal tobaksrygning, skriver norske vg.no.

Det er det norske folkesundhedsinstitut, som har foretaget en risikovurdering ved anvendelse af e-cigaretter, og rapporten er overraskende læsning ifølge instituttet selv.

»Det, som gør indtryk, er, at de personer, som ryger e-cigaretter, optager de samme mængder nikotin som ved almindelig cigaretrygning med risiko for de samme skader. Jeg var ikke klar over, at dampen fra e-cigaretter indeholder så meget nikotin, at personer i nærheden af e-rygeren kan blive udsat for den samme mængde nikotin som ved passiv tobaksrygning,« siger direktør i folkesundhedsinstitut Camilla Stoltenberg ifølge vg.no.

Også den norske sundhedsminister, Bent Høie, har fået sig en overraskelse:

»Jeg må indrømme, at jeg har levet i den tro, at e-rygning ikke har udgjort nogen sundhedsrisiko for omgivelserne. Denne rapport vil nok overraske hele befolkningen,« siger Bent Høie.

Rapporten konkluderer dog også, at e-cigaretter er et fornuftigt alternativ til tobaksrygning, fordi rygeren og omgivelserne ikke udsættes for tobaksrøg. Det reducerer risikoen for at få forskellige former for kræft betydeligt. Men at e-cigaretten er et bedre alternativ, gør den ikke sund, konkluderer rapporten.