Minister: E-cigaretter hører ikke hjemme i mundvigen på et barn

Regeringen vil forbyde salg af e-cigaretter til børn og unge under 18 år. Det er nødvendigt med mere kontrol med de elektroniske cigaretter, pointerer sundhedsminister Nick Hækkerup.

Foto: CHRISTIAN HARTMANN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Nu skal det være slut med, at børn og unge damper på elektroniske cigaretter med smag af eksempelvis jordbær, pebermynte eller chokolade.

Regeringen vil nemlig indføre et forbud mod salg af e-cigaretter til børn og unge under 18 år.

»E-cigaretter hører ikke hjemme i mundvigen på et barn, og jeg mener ikke, at det skal være lovligt at sælge dem til mindreårige. Børnene kan jo lære at ryge på den måde, og vi ved heller ikke, om e-cigaretterne er sundhedsskadelige på den lange bane,« siger sundhedsminister Nick Hækkerup (S) i en pressemeddelelse.

Han sender i næste uge et udkast til et lovforslag i høring.

Markedet for de elektroniske cigaretter med smag er vokset markant de seneste år, og Sundhedsministeriet anslår, at op mod 200.000 danskere i dag bruger e-cigaretter. Nogle af brugerne er helt ned til 11 år gamle.

Nick Hækkerup mener, at det er nødvendigt at regulere markedet for e-cigaretter og skærpe kontrollen.

»I dag er der ingen kontrol med hverken e-cigaretterne, væskerne eller de butikker, der sælger produkterne. Og forbrugerne aner ikke, hvad det er, de køber. Det dur ikke. Af hensyn til forbrugerne bliver vi nødt til at få mere kontrol med markedet,« fastslår sundhedsministeren.

Lovforslaget lægger derfor op til, at der skal stilles krav om, at e-cigaretterne skal være sikre og ikke må indeholde en række tilsætningsstoffer som eksempelvis vitaminer eller koffein. Derudover skal cigaretterne anmeldes til Sikkerhedsstyrelsen, der vil føre løbende kontrol.

Nick Hækkerup vil med sit lovforslag gøre det lovligt at sælge e-cigaretter med et maksimalt nikotinindhold på 20 milligram per milliliter, hvis cigaretterne lever op til alle krav og er blevet anmeldt til Sikkerhedsstyrelsen.

Overtrædes reglerne om nul salg af de elektroniske cigaretter til børn og unge, straffes man med en bøde.

Det bliver desuden også ulovligt at reklamere for e-cigaretter, som også vil blive omfattet af rygeloven.

En ny undersøgelse foretaget af TNS Gallup for Sundhedsstyrelsen, Hjerteforeningen, Danmarks Lungeforening og Kræftens Bekæmpelse viser desuden, at de danske e-rygere får massevis af skadelige stoffer ind i kroppen, når de damper på deres elektroniske cigaretter.

Ud over nikotin tilsættes der nemlig ofte søde- eller nydelsesmidler til cigaretterne, når de skal have smag.

Langtidseffekterne kendes dog ikke endnu, og det er alvorligt, pointerer overlæge i Kræftens Bekæmpelse Inge Haunstrup Clemmensen.

»Der er fundet både giftige kemikalier og kræftfremkaldende stoffer i væsker og røg fra e-cigaretter. Vi ved dog endnu ikke, hvilke sygdomme og langtidsvirkninger af e-rygning, der kan vise sig i fremtiden,« siger hun i en pressemeddelelse.