Nu er det Trumps parti – indtil næste afsløring

De republikanske vælgere står bag Trump på trods af hans kvindehadske video-udtalelser. Kun 13 pct. af dem vender sig imod Trump. Dermed har partioprørerne tabt, og Trump har vundet. Indtil nu.

Former New York City Mayor Rudolf Giuliani introduces Republican presidential nominee Donald Trump at a campaign rally in Greenville, North Carolina, U.S., September 6, 2016. REUTERS/Mike Segar Fold sammen
Læs mere

Donald Trump slår nu igen – og for alvor.

I weekenden meddelte en snes fremtrædende republikanske politikere, at de ikke længere kunne støtte deres præsidentkandidat på grund af afsløringen af hans kvindehadske skurvognssnak på en videooptagelse; flere andre lod forstå, at deres fortsatte støtte ville afhænge af præsidentdebatten mandag morgen dansk tid.

Blandt republikanere, som har slået hånden af Trump, er den tidligere præsidentkandidat, John McCain, og ledende senatorer som John Thune, Cory Gardner og Rob Portman.

På et tidspunkt lørdag var kritikken så heftig – og kravene om, at Trump skulle træde tilbage – så dramatiske, at flere analytikere tvivlede på, at Trump kunne overleve.

Men Trump og hans inderkreds forbunkede sig i deres krisecenter i Trump Tower og konkluderede, at de kunne overleve, fordi de republikanske fodsoldater stadig var med dem.

»Nu er det insiderne mod outsiderne,« som Trumps støtte Rudy Giuliani udtrykte det.

Og søndag dæmrede det for oprørerne, at Trump formentlig kalkulerede korrekt.

Det politiske nyhedssite Politico offentliggjorde en dugfrisk måling, som viste, at 74 pct. af de republikanske vælgere mener, at partilederne skal støtte Trump. Kun 13 pct. af vælgerne siger, at partiet skal distancere sig fra ham. Eller med andre ord: Kun én ud af otte republikanere vil have en anden kandidat end Trump.

»Så mange selvretfærdige hyklere«

Trump tog handsken op fra målingen og skrev bl.a. søndag på Twitter henvendt til de politikere, som havde lagt afstand til ham:

»Så mange selvretfærdige hyklere. Hold øje med, hvordan deres målingstal og genvalg går ned.«

Samtidigt udsendte Trumps hovedkvarter et nyt sæt såkaldte talking points til alle for­talere – det vil sige forslag til, hvad de skal sige, hvis medierne beder om en kommentar.

Og ifølge New York Times »opfordrer Trump sine fortalere til at gå hårdt til de partifæller, som har taget afstand fra ham«.

Dermed er banen kridtet op: De republikanske vælgere står bag Trump, og hvis nogle af partiets politikere tænker på at forlade skuden, vil Trump vende sig og sine fodsoldater mod dem.

Og det kan blive dyrt for politikere i svingstater som New Hampshire og Nevada, hvor republikanske kandidater har brug for hver en republikaner for at blive valgt.

I Nevada meddelte senatskandidat Joe Heck f.eks. ved et vælgermøde, at han på grund af respekt for sin kone, sine døtre og alle kvinder ikke længere kunne støtte Trump, som i den afslørede video taler om, at han uanfægtet kan angribe kvinder seksuelt. Hvis Heck troede, at hans ord ville blive mødt med applaus, måtte han tro om igen. Hans vælgere buhede af ham, og flere populære medier, bl.a. Drudge Report og Breitbart, vendte sig mod ham.

Derfor er de oprørske republikanere også foreløbig begrænsede til politikere, som ­allerede inden weekendens afsløring var lunkne over for Trump.

Reddet – indtil næste afsløring

»Der er ikke noget nyt i, at de ikke støtter os,« som Giuliani sagde. »Det har de aldrig gjort.«

Og partiformand Reince Priebus, kongresformand Paul Ryan, senatsformand Mitch McConnell og vicepræsidentkandidat Mike Pence har da også foretaget behændige politiske og retoriske valsetrin.

De har på den ene side lagt afstand til Trumps udtalelser, de har kaldt dem alskens negative adjektiver, men de har på den anden side ikke opfordret ham til at trække sig eller trukket deres opbakning tilbage.

Dermed endte weekenden anderledes, end de fleste troede fredag:

Nogle af de gamle republikanske ledere, nogle af insiderne i Washington, trak deres støtte til Trump, men partiets vælgere og langt de fleste partiledere gjorde ikke.

Nu er det Donald Trumps parti.

I det mindste indtil den næste afsløring.