USA-ekspert: Trump er færdig - og han får lov til at sejle sin egen sø

Det ser skidt ud for Det Republikanske Parti. Republikanerne har allerede tabt præsidentvalget, vurderer Mads Fuglede. Trump er ganske enkelt for meget Trump, og nu må republikanerne redde, hvad reddes kan.

Trump og resten af Det Republikanske Parti har allerede tabt præsidentvalget, vurderer USA-analytiker. Fold sammen
Læs mere
Foto: GERARDO MORA

Donald Trumps skandalesager synes at fortsætte i al uendelighed, og i nat faldt der yderligere fem skeletter ud af præsidentkandidatens skab. Nærmere bestemt stod fem kvinder frem og anklagede Trump for seksuelle overgreb.

Anklagerne kommer efter, at Washington Post så sent som i sidste uge bragte en video med Donald Trump og TV-værten Billy Bush, hvor præsidentkandidaten taler nedsættende om kvinder. Den lækkede video afslørede blandt andet Trump i at have sagt »Grab them by the pussy«.

Efter offentliggørelsen af videoen har en række, indflydelsesrige republikanske politikere trukket støtten til partiets præsidentkandidat. Det gælder blandt andet den tidligere præsidentkandidat John McCain og den tidligere udenrigsminister Condoleezza Rice. Og det ser ganske sort ud, hvis man spørger USA-analytiker Mads Fuglede.

I nat anklagede fem kvinder Donald Trump for seksuelle overgreb. Er de anklager dødsstødet for Trump?

Man længe har ventet på, at der ville komme noget, som gjorde, at Trump mistede sin opbakning. Meget tyder på, at videooptagelsen af Trump, som taler nedsættende om kvinder, og de her anklager om seksuelle overgreb er dråben for rigtig mange af hans støtter. Jeg tror, at republikanerne har tabt præsidentvalget. Det ser virkelig skidt ud for dem, og jeg tror, at de langsomt er ved at indstille sig på, at de taber. I en længere periode har der været uro dybt ind i partiet, og færre og færre republikanske politikere og vælgere kan se sig selv i Trump. De kan ikke se ham som bannerfører for Det Republikanske Parti, for de mener ikke, at Trump repræsenterer, hvem de og partiet er. Det hører jeg igen og igen fra mange republikanere. Selv dem der stemmer på Trump, beskriver det sådan, at de holder sig for næsen og sætter et kryds. De håber snart, at partiet går i en anden retning.

Hvis republikanerne egentlig allerede har tabt præsidentvalget, hvad har partiet så tilbage at fokusere på?

Det Republikanske Parti skal nu fokusere på, at de ikke mister flertallet i Repræsentanternes Hus især. De skal have nogle gode valg til Kongressen, for det er altafgørende for dem. Der er masser af valg at fokusere på. Jeg tror, at man vil opleve, at Det Republikanske Parti nu vil bruge mange flere kræfter på alle andre valg end lige præsidentvalget. Republikanerne vil lade Trump sejle sin egen sø med præsidentvalget.

Flere store republikanske politikere har trukket støtten til Trump, særligt efter »Grab them by the pussy«-fadæsen, og samtidig revser Trump sin partifælle, den republikanske kongresformand, Paul Ryan. Hvad foregår der internt i Det Republikanske Parti?

Der sker jo det, at man igennem længere tid har forsøgt at få Donald Trump til at være mindre gakket og få ham til at ligne en præsidentkandidat, som de kan samle partiet omkring. Det har man meget lidt held med, fordi Trump nok i bund og grund er for meget den han er. Det skaber en enorm uro dybt ind i partiet, at man ikke kan styre ham, og at han ikke synes at være interesseret i at blive republikaner. Det er jo egentlig det, det handler om. Trump er ikke republikaner, og han fører partiet over i en debat, som republikanske kernevælgere ikke kan relatere til. De republikanske kernevælgere opfatter sig selv som moralsk fine i kanten, og man er vant til, at det er demokraterne, som har snakken om seksuelle overgreb, når det handler om præsidentembeddet. At det nu også er republikanerne, som kan være en del af den debat, er noget, som man er meget kede af i Det Republikanske Parti. Det bryder med deres selvforståelse, også selvom den selvforståelse måske på nogen måder er lidt skør. Et partis opfattelse er meget vigtig for, hvordan kandidaterne gebærder sig.

Trump var ikke ukendt før præsidentvalget. Hvorfor har republikanerne alligevel troet, at han ville være en god repræsentant for partiet?

Systemet er sådan, at det egentlig er vælgerne, som afgør, hvem der skal være bannerfører for partiet. Jeg tror ikke, at der er så mange i selve partiet, som har troet på, at det ville være en god idé med Trump som præsidentkandidat. Det er bare svært at gøre noget ved, når vælgerne mener noget andet. Partiet har forsøgt at gøre Trump til en, de kunne leve med, men det synes vanskeligt. Trumps kernevælgere mener stadig, at det gik godt ved den sidste debat med Clinton, og her blandt kernevælgerne er der stadig en vis opbakning til ham, men problemet er, at han ikke kan udvide den base. Og når man ikke kan udvide basen af vælgere, kan man ikke vinde præsidentvalget. Han kan ikke vinde valget alene på den hvide arbejderklasse. Det er ikke nok. Han skal appellere meget bredere, og det gør han ikke.

Hvad skal der ske med Det Republikanske Parti efter præsidentvalget?

Efter valget vil partiet lave en evaluering af, hvordan valget er gået. Vi kan godt udregne ud allerede nu, at det bliver tung læsning på mange måder. Republikanerne tabte til Obama to gange i træk, og derfor lavede man en analyse af hvorfor. Det kaldte man et »ligsyn«, hvor man blev enige om, hvad der så skulle til. Trump repræsenterer alt det modsatte af, hvad man dengang sagde. Man havde alle muligheder for at vinde det her valg. USA har haft en demokratisk administration i lang tid, økonomien er ikke der, hvor mange amerikanere havde håbet, at den ville være. Mange republikanere spørger sig selv og hinanden om, hvorfor i al verden det ikke er Marco Rubio, som stiller op imod Clinton, for så havde de været i færd med at vinde valget. Der er kommet en bekymring om, hvorvidt partiet overhovedet kan reddes. Men selvfølgelig kan det det. Det er bare en meget lang proces, og det kræver en kandidat, som er helt anderledes end Trump.

Trump er ikke en del af fortællingen om partiets frelse. Der er ikke noget at rafle om. Trump skal bare glemmes, og allerede nu diskuterer man, hvor længe partiet skal leve med pletten fra Trump. Er det en hel valgperiode? Det er sådan, at man taler om situationen blandt vælgerne og politikerne. Identitetskrisen vil være der, selvom Trump forsvinder. Sådan er det, fordi vælgerne vil noget andet end partiet. Partiet vil gerne fange en bredere vælgerskare end bare den hvide vælger i USA, og det kæmper de meget med. Det er svært at sige, hvad der skal samle partiet igen, men de skal nok bruge en bannerfører, som kan lave en fortælling, som både inkluderer arbejderklassen og den del af Det Republikanske Parti, som spiser med hummergaffel. Marco Rubio er i manges optik et godt bud.