Nordmand dømt for ulvedrab: Jeg troede det var en ræv

For første gang er en gruppe jægere i Norge blevet dømt for ulovlig ulvejagt. Selv om ulvebestanden stiger i Jylland, frygter hverken Jægerforbundet eller Naturstyrelsen, at det samme sker i Danmark.

Arkivfoto: Også i Norge har ulven gjort comeback, og her har VG dokumenteret, at mindst 100 af slagsen er blevet skudt i løbet af de seneste ti år. Men ulovlige ulvedrab bliver næppe noget dansk fænomen, lyder det fra både Jægerforbundet og Naturstyrelsen.
Læs mere
Fold sammen

OSLO: Syv røde ræve er fotograferet med hovedet nedad, mens de hænger på gavlen til et blåt skur. Deres tunger stikker ud mellem tænderne, de er fæstet til hvert deres søm, og deres bagben er bundet sammen. Ved siden af de syv lige store dyr hænger et til.

Alene bagbenet på det ottende dyr er næsten lige så langt som hele kroppen på de syv andre. Ved øjemål må dyret være mindst fem gange større. Det har heller ikke den karakteristiske røde rævefarve, men en camouflerende grå-brun farve.

Det er tydeligt for enhver, at det ottende dyr er en ulv. Men manden, 48-årige Dennis Nordahl, der for nylig blev dømt for ulovlig ulvejagt sammen med fem andre, holder stædigt fast i, at det var en ræv. Det var han i hvert fald helt sikker på, det var.

Dommen faldt lige omkring et år efter billedet af de otte dyr er taget, og den har vakt stor opsigt. Dennis Nordahl har sammen med fire andre fået den første straf nogensinde for at dræbe fredede ulve i Norge.

Ulven uddøde i Norge i 1960erne som følge af jagt, så de 60-70 ulve, Norge har i dag, er indvandret fra Finland og Rusland. Den norske avis VG har tidligere dokumenteret, at der er blevet skudt 100 ulve i Norge i løbet af de seneste ti år.

Ikke nok med, at straffen er den første af sin art. Den er givet efter den såkaldte mafiaparagraf, som bliver brugt til grov, organiseret kriminalitet. De fem mænd har fået mellem seks og 20 måneders fængsel og mistet retten til at gå på jagt i de næste to til fem år.

De har alle anket dommen, og Dennis Nordahl holder fast i, at han troede den dræbte ulv var en ræv.

Stor interesse for ulve i Danmark

Dommen har også vagt opsigt i Danmark, hvor der har været adskillige observationer af ulv, og hvor der er 176.943 registrerede jægere. Det er flere, end der har været, siden man begyndte registreringen. Og selv om der er stærke holdninger til ulven, bekymrer Jægerforbundet sig ikke for, at der kan ske noget lignende i Danmark.

»Hvis der er nogen, der kan finde på at gøre det i Danmark, så vil jeg forholde mig til det sådan, at det er ganske ulovligt og håndtere det derefter. Skulle der være nogen, der ikke kan finde ud af at overholde loven, så tager jeg afstand fra det,« siger Jægerforbundets formand, Claus Lind Christensen.

Selv om formanden tager afstand fra ulvejagten, er det kun, så længe det er ulovligt.

»Ulven er kommet hertil naturligt, og derfor skal den også forvaltes. Det betyder, at vi derfor også på sigt ønsker jagt på ulven,« siger han.

God oplysningskampagne

I Naturstyrelsen har man også fulgt med i retssagen i Norge. Kontorchef Trine Fugman, frygter dog ikke, at de danske ulve bliver udsat for organiseret jagt.

»Vi har heldigvis ikke set nogen tegn på det endnu, og det, tror jeg, skyldes vores gode informationskampagner,« siger hun.

Trine Fugman er lige nu på Jyllands-turné med informationskampagnerne for at fortælle borgerne om, hvordan de skal forholde sig til det nye rovdyr i Danmark.

»Vi fortæller først og fremmest, at det er ulovligt at dræbe ulven, og så forklarer vi, hvilke forholdsregler man kan tage sig, når det kommer til at beskytte får og andre dyr,« siger hun.

Siden den første ulv blev observeret i Danmark i 2012, er Naturstyrelsen blevet kaldt ud til landejendomme 30 gange, hvor får er blevet dræbt. Cirka halvdelen af gangene er det hunde, der har stået bag fåredrabene. Hvis det viser sig, at det er en ulv, der har dræbt fåret, får landmanden en økonomisk kompensation fra Naturstyrelsen, forklarer Trine Fugman.