Nordmænd vil sælge frisk fjeldluft på flaske til smogplagede kinesere

Tre norske iværksættere har sat sig for at sælge luft fra Lysefjorden til borgere i Kinas smogramte storbyer. Et canadisk firma har allerede stor succes med et lignende koncept.

Lysefjordens rene fjeldluft på flaske kommer til at koste 130 kr. pr. styk. En flaske indeholder luft nok til at fylde lungerne omkring 130-200 gange. Arkivfoto: Allan Lundgren Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

BEIJING: Fra det populære norske turistmål Prædikestolen er der bjerge og fjord så langt øjet rækker. Og tager man en dyb indånding, burde der være gevinst i form af en mundfuld ren luft. Faktisk så ren, at den kan puttes på flaske og sælges tusinder af kilometer væk.

Det mener tre norske iværksættere, der har sat sig for at eksportere luft fra Lysefjorden til forbrugere i Kina, hvor luftforurening er et alvorligt problem. Deres firma hedder Pulpit Air og har kun ét produkt bestående af en flaske med 7,7 liter komprimeret norsk bjergluft. Luften bliver først indsamlet i store beholdere og efterfølgende puttet på de mindre flasker. Prisen er omkring 130 kr. per flaske.

»Nu kan du nyde renheden af dramatiske vandfald, spektakulære snedækkede bjergtinder, krystalklare fjorde, majestætiske gletsjere og fremragende frisk ikke-forurenet luft når som helst og hvor som helst«, kan man læse på firmaets hjemmeside. Tanken er i første omgang at sælge til turister på besøg i Norge, derefter er målet at tjene penge på salg af norsk luft i Kina.

»Det startede med, at vi snakkede om luftforurening og om, hvor mange mennesker der dør i verden på grund af dårlig luft. Mange tænker nok først, at det er en joke, men det er det ikke. Norge har rent vand, flot natur, laks og den reneste luft,« har en af stifterne af Pulpit Airudtalt til Stavanger Aftenblad.

Ideen om at gøre en forretning ud af de kinesiske smogproblemer er ikke ny. Den canadiske virksomhed Vitality Air har siden sidste år solgt luft fra bjergkæden Rocky Mountains i Kina. De første par hundrede flasker blev revet væk, og på et halvt års tid solgte selskabet over 12.000 styk. Interessen var så stor, at firmaets hjemmeside mange gange gik ned. Salget har været særligt godt i de perioder, hvor luftforureningen har været værst.

Det er den succeshistorie, de norske iværksættere nu forsøger at efterligne. Men det er de ikke alene om.

Også et britisk og et australsk foretagende har samme ambition. Det australske firma har været på markedet i nogle måneder og sælger luft fra forskellige destinationer som Blue Mountains, Bondi Beach, New Zealand og Tasmanien. Angiveligt har det forskellige aromaer. Ekesmpelvis kan der spores et strejf af eukalyptus i varianten fra Blue Mountains.

Tror du på det, så virker det

At smoggen i Kina er helbredsskadelig er ikke til diskussion. Derimod er det tvivlsomt, om et par flasker med ren luft kan gøre nogen forskel. En enkelt flaske svarer til mellem 130 og 200 indåndinger, mens et menneske trækker vejret omkring 20.000 gange dagligt. Men måske handler det mere om en psykologisk effekt.

»Jeg vil sige, at det hjælper. Hvis dit hjerte fortæller dig, at det virker, så virker det. Under alle omstændigheder synes jeg, det var en sjov ting at købe. Om sådan en flaske virkelig kan forbedre luften i hjemmet, det tror jeg måske ikke,« siger 30-årige Ma, der for nylig købte en flaske canadisk luft fra Vitality Air.