Beijing indhyllet i kvælende smog: Kina tæt på atomvinter

Eksperter vurderer, at Kinas luftforurening nu minder om en »atomvinter«, hvor planter ikke kan gro. I Kinas nordlige provinser mærker de allerede økonomiske tab.

Den kinesiske hovedstad Beijing er ramt af kraftig luftforurening, og flere bruger ansigtsmasker som beskyttelse. Fold sammen
Læs mere
Foto: MARK RALSTON
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

KINA: Luften i Beijing smager kras, og sigtbarheden er et par få hundrede meter. Eksperter advarer nu endnu engang om faren ved luftforureningen i Kina, som kan få konsekvenser, der minder om en atomvinter.

Skoleudflugter blev allerede mandag aflyst i Kinas hovedstad Beijing, og onsdag meldte det største ansigtsmaskefirma, at de var ved at løbe tør for masker efter en uge med tyk smog over den nordlige del af landet.

Hvis smoggen ikke forsvinder, kan det udvikle sig til »noget lignende en atomvinter,« siger He Dongxian, lektor hos Kinas Landbrugsuniversitets afdeling for vandressourcer, til The Guardian. En atomvinter er den tilstand, der hypotetisk ville kunne komme efter en atomkrig. Planter ville ikke kunne gro ordentligt, og mange fødekæder ville bryde sammen.

Den officielle mængde af de farlige luftforureningspartikler PM 2.5, der trænger ind i lungerne og blodstrømmen og har dræbt tusindvis, er onsdag på over 500 mikrogram per kubikmeter. Verdenssundhedsorganisationen WHO anbefaler, at mængden er omtrent 20 gange lavere. Den høje luftforurening skyldes i høj grad landets mange kulkraftværker, der kører på svovlfyldt kul.

Den forværrede luftforurening har allerede betydet et økonomisk tab, hvor fly ikke har kunnet lette og motorveje har været lukket. Kinas officielle nyhedsbureau, Xinhua, melder ifølge The Guardian, at omkring 150 firmaer har lukket ned for deres produktion.

Senest er kinesiske myndigheder for første gang blevet sagsøgt af en mand for ikke at få bugt med forureningen, skriver The Guardian.

Kineseren Li Guixin fra Heibi-provinsen har sagsøgt de lokale myndigheder, fordi det regionale miljøbeskyttelsesagentur ikke har »udført sine pligter med at begrænse luftforurening i overensstemmelse med loven«. Hebei-provinsen er en af de hårdest ramte provinser med PM 2.5-tal på over 600 mikrogram per kubikmeter. Li Guixin vil også have økonomiske kompensation:

»Udover en trussel mod vores sundhed har vi også lidt økonomiske tab. Disse tab burde dækkes af myndighederne,« siger han.