Nordirsk kongemager skal danne to regeringer på samme tid

DUP-leder, Arlene Foster, skal tirsdag møde Theresa May og redde den britiske regering. Samtidig forhandler hun med irske nationalister om at genskabe Nordirlands sammenbrudte selvstyre.

Arlene Foster har som leder af det nordirske Democratic Unionist Party, DUP, fået afgørende indflydelse på dannelsen af en ny britisk regering. Foto: Liam McBurney/Reuters  Fold sammen
Læs mere
Foto: STRINGER
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Arlene Foster ved en hel del om regeringskriser. Om hun også ved, hvordan man kan løse dem, vil vise sig de kommende dage og uger. Den britiske premierminister, Theresa May, prøver febrilsk at strikke grundlaget for en mindretalsregering sammen og skal tirsdag møde den nordirske DUP-leder for at få Fosters absolut afgørende støtte i det britiske underhus.

»Når jeg møder premierministeren vil jeg huske på vores ansvar for at hjælpe med at sikre stabilitet for nationen i denne udfordrende tid. Vi vil arbejde for at blive enige om en struktur, der kan levere en god regering for hele nationen,« lød det forsonende i en erklæring fra Foster viderebragt i Belfast Telegraph.

Derefter kom tilføjelsen, som iagttagere i Nordirland de seneste dage har lagt vægt på, at May vil blive mødt med under mødet med Foster.

»DUP vil arbejde for et resultat, der er til fordel for alle, og Nordirlands behov vil være i fokus.«

Rollen som politisk »kongemager« i Westminster i London er en hidtil uset gunstig position for en nordirsk politiker. Men Foster skal balancere mellem en række interesser. Som leder af DUPs britiske loyalister skal hun først og fremmes sikre kongedømmets enhed og forhindre enhver udsigt til opsplittelse, der kunne opildne irske nationalister i Nordirland. Ingen er i tvivl om, at den britiske nationalisme lægger Foster meget på sinde. Som barn oplevede hun, at hendes far blev skudt og såret af IRA. Som 16-årig sad hun i en bus, der blev bombet af IRA under det blodige opgør mellem irske nationalister og nordirske unionister.

Foster har hånligt afvist at give det irske sprog en særlig status i Nordirland, men hun har også vist sig som en pragmatisk politiker. Da den tidligere IRA-leder og ledende medlem af selvstyret Martin McGuinness døde i marts, mødte protestanten Foster op i den katolske kirke til begravelsen, og hendes gestus blev mødt med dyb respekt blandt sine politiske modstandere.

Hun bliver også betragtet som en reformator i DUP, hvor hun som partileder fra Nordirland skal styre både klimaskeptikere og indædte modstandere af homoseksuelles rettigheder i den 10 personer store parlamentsgruppe i Westminister. I det stærkt religiøse, presbyteriansk-protestantisk funderede DUP har Foster vakt opsigt ved at slå på kvinders ligeberettigelse, skriver The Times. Foster har på forhånd signaleret, at forskelle i partiernes værdipolitik ikke vil få en fremtrædende rolle i forhandlingerne med May.

Men den britske premierminister skal ikke regne med en blanko-check for EU-udmeldelsen, selv om DUP går ind for Brexit. En topprioritet for Foster er at bevare den åbne grænse til Irland, fordi mange nordirere efter de mange års blodige stridigheder betragter det som en afgørende faktor for at bevare freden. Og fordi det giver åbenlyse økonomiske fordele for Nordirland. DUP vil have meget svært ved at acceptere de britiske konservatives dogme om, at »ingen aftale er bedre end en dårlig aftale« med EU, fordi en udmeldelse uden aftale øjeblikkelig vil lukke grænsen mellem Irland og Nordirland.

Desuden er Foster i gang med at danne hele to regeringer. Den nordirske selvstyreregering er brudt sammen. Ifølge fredsaftalen for Nordirland skal en selvstyreregering have deltagelse af både DUP og det irske nationalistparti Sinn Fein, der er så stor modstander af det britiske styre, at partiet boykotter Underhuset. Hvis Foster falder for den store fristelse at kræve indrømmelser, der tilgodeser de nordirske unionister over for de irske nationalister, kan det forpurre dannelsen af en selvtyreregering i det nordirske parlament, Stormont. Sinn Fein meddelte mandag, at enhver aftale mellem DUP og de britiske konservative vil være problematisk for selvstyret.

Iagtttagere mener, at Foster desuden vil tage sig godt betalt hos May med krav om investeringer i nordirsk infrastruktur og måske løfter om kompensation til nordirske landmænd, når EUs støtteordninger forsvinder. Det vil udstille de konservatives afhængighed af Foster og DUP og kan resultere i lignende krav fra England, Wales og Skotland. Foster er også kritisk over for de britiske konservatives nedskæringspolitik.

Det bliver en svær balancegang med alle interesserne i spil. Foster må desuden have i tankerne, at alliancen i London er skrøbelig. Liberaldemokraterne kan fortælle hende, at de blev udmanøvreret og nærmest blev udslettet i alliance med de konservative. Det kan også være problematisk at knytte sig alt for tæt til May.

»Det vil være vanskeligt for hende at overleve,« lød vurderingen fra Foster til det lokale BBC i sidste uge, da valgresultatet stod klart.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien