Theresa May står over for enorme udfordringer for at holde fast i magten

Konservative politikere giver premierministeren ansvaret for det katastrofale valg. Nu er de gået i gang med at stække hendes autoritet mest muligt, og Mays stærkeste kort er, at der ikke er nogen oplagte alternativer til hendes lederskab.

Premierminister Theresa May fik et dårligt valg, men der står ingen oplagte kandidater klar til at afløse hende. Foto: Adrian Dennis / AFP Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det slider på kræfterne at udkæmpe en britisk valgkamp. Ikke mindst, når man er hovedpersonen og taber. Theresa May ser udslidt ud. Men her er de mest presserende opgaver for den britiske premierminister at tage fat på i den kommende tid:

Fremtrædende, konservative politikere stillede lørdag May et ultimatum: Fyr dine to rådgivere Nick Timothy og Fiona Hill, ellers vil indlede et formandsopgør fra på mandag. Det oplyste BBC og The Daily Telegraph lørdag eftermiddag, hvorefter det forlød, at de to betroede rådgivere havde trukket sig.

Det vil give May et nyt problem. Timothy og Hill er måske ikke så fremtrædende navne uden for den britiske, politiske debat, men intet er foregået det seneste år i 10 Downing Street uden de to rådgiveres viden og medvirken. Ingen minister eller konservativ sværvægter har fået lov til at henvende sig til May, uden at »Nick og Fi« havde givet dem lov.

Redaktøren for det konservative tidsskrift The Spectator, Fraser Nelson, skriver i en kommentar i Daily Telegraph, at Mays mand, Philip, »er den tredje person, som hun lytter til, og da hans job er sikret«, var kravet, at May fjernede de to andre. Det kan ændre alt i hendes ledelsesstil, konstaterer Fraser:

»Og her er problemet. Mens ministre oplister de ændringer, de ønsker at se hos May, så lyder mange af dem, som om at de ønsker en person med en helt anden personlighed.

Dernæst er første parlamentssamling i Underhuset 13. juni, hvor May gerne skal have styr på den mindretalsregering, som hun er ved at strikke sammen. Den vil bygge på nordirske unionister i partiet DUP. Lørdag oplyste BBC, at konservative regeringsforhandlere var i Belfast.

Flere konservative politikere har erklæret sig utilpasse ved at gøre sig afhængig af et parti med stærke social-konservative synspunkter imod abort og homoseksuelle parforhold. Kritikken er blandt andet kommet fra den konservative leder i Skotland, Ruth Davidson, der leverede et fremragende valgresultat, og som lever i et lesbisk parforhold.

19. juni skal det konservative regeringsgrundlag være helt på plads til Dronningens tale i parlamentet. Her skal der stå, hvilken politik den nye regering vil gennemføre, og alle skal tages i ed både internt blandt de konservative og hos DUP for at holde sammen på det hårfine flertal.

Samme dag er det officielle tidspunkt, hvor de britiske EU-udmeldelsesforhandlinger skal begynde. EU-kilder har sagt, at datoen kan blive udskudt, men klokken er allerede sat i gang for to-årsfristen for forhandlingerne. Konservative kilder har rejst tvivl om, hvorvidt May virkelig kan vise sig i Bruxelles og repræsentere Storbritannien, efter at valgnederlaget har »gjort hende til grin overalt«.

Frygten for et efterårsvalg

Det var den næste halvanden uge i Mays kalender. Så begynder det for alvor at se svært ud. Uden sine rådgivere og med sønderflosset autoritet er May overladt til sit regeringskabinets nåde og menige, konservative politikeres forgodtbefindende. Et signal om de nye tider var, at de forventede ministerrokader ikke er blevet til noget. De tungeste ministre er allerede blevet genudnævnt.

Mays største styrke ligger i, at De konservative meget modvilligt vil risikere et snarligt nyvalg.

»For kun et par uger siden var De konservative 20 procentpoint foran i meningsmålingerne, og de talte omkring ti eller måske 15 år ved magten. Nu frygter de et efterårsvalg, fordi Jeremy Corbyn, en mand, som de så længe har latterliggjort, ville udmanøvrere dem,« lyder det fra Spectator-redaktøren.

Et andet problem for De konservative er, at splittelsen under Brexit-afstemningen, det efterfølgende formandsopgør og kæmpeskuffelsen over valget har efterladt et splittet parti uden oplagte kandidater til at overtage fra May.

Udenrigsminister Boris Johnson er bookmakernes favorit, men han har »et 350 millioner pund-problem«, som en politisk iagttager konstaterede. I den nuværende situation med særligt kritisk lys på De konservative kunne Johnson hurtigt komme under pres for at opfylde sit »valgløfte« om milliarder til det offentlige britiske sundhedsvæsen. Det kunne Johnson så opfylde, men i den størrelsesorden ville det måske kræve skattestigninger, og Corbyn ville være en mere oplagt forbundsfælle end de konservative partifæller til at skaffe flertal i Underhuset.

Brexit-minister David Davis har været nævnt på mumlebasis til at overtage lederposten ved et dårligt valg. Men med et katastrofalt valgnederlag lyder det nu, at Davis var en af dem, der pressede May til at udskrive valget. For den tese taler, at Brexit-ministeren som en af kun meget få partifæller offentligt har støttet, at May fortsætter på posten.

Finansminister Philip Hammond ville være et nyt par rutinerede og »sikre hænder«. Næsten. I det seneste finanslovsforslag blev han tvunget til et ydmygende tilbagetog om skattestigninger. Imod ham taler også, at mange konservative anklager Hammond for at være en »femte kolonne« i Brexit-spørgsmålet. Op til valget svirrede rygterne om, at May ville fyre Hammond og måske sende ham helt uden for ministerrækkerne, og det fremtidige samarbejde kan blive anstrengt, konstaterer Daily Mail med henvisning til en kildes beskrivelse af Mays og Hammonds møde efter valget:

»Han gjorde det ret akavet for hende ved at sige til hende, at »du har fortalt folk i ugevis, at du vil fyre mig.««

Et alternativt bud var inden valget indenrigsminister Amber Rudd. Hun er blevet beskrevet som en fremstormende stjerne i partiet. Men hun vandt kun sin valgkreds med 346 stemmer foran Labour-kandidaten, trods det at hun blev udvalgt til at repræsentere May i partilederdebatten og med to terrorangreb i valgkampen, der satte fokus på hendes ministerområde. Der er altså ikke noget oplagt alternativ, og truslen fra Corbyns Labour skræmmer. Det store spørgsmål er, om det er nok for May uden for Underhusets beskyttende mure. Hjemmesiden Conservative Home skrev i weekenden, at næsten to tredjedele af adspurgte partimedlemmer ønskede, at May skulle gå af.

Uffe Taudal er Berlingskes korrespondent i Storbritannien