Fredag morgen sendte Løkke et »ja« i Støjberg-sagen, som gjorde røde politikere glade

Politisk ugepost: Vi har samlet alle de vigtigste historier om dansk politik fra ugen, der er gået. Du får hele overblikket lige her.

FOTO: Liselotte Sabroe, Malene Anthony Nielsen og Thomas Lekfeldt. Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Artiklen er opdateret kl. 12.25 med en skriftlig kommentar fra Udlændinge- og Integrationsministeriet.

Velkommen til politisk ugepost - din ugentlige overflyvning af dansk politik.

Vi skal kigge tilbage på en uge, der begyndte med Løkke-kritik af Donald Trump, et Morten Messerschmidt-comeback og en stribe grundlovstaler. Vi nøjes dog med at henvise til denne artikel, hvor du kan læse meget mere om netop dét.

Vi begynder med Politikens torsdagsforside, hvor avisen skriver, at »dokumenter undergraver Støjbergs forklaring om lovlig sagsbehandling.«

Avisen har været igennem »centrale dokumenter«, der viser, at udlændingemyndighederne i flere tilfælde ikke foretog fyldestgørende partshøringer af de asylpar, der blev tvangsadskilt.

På sidste uges fem timer lange samråd med Støjberg, sagde ministeren ellers, at udlændingemyndighederne gennem hele forløbet havde administreret efter loven, skriver Politiken og citerer Inger Støjberg for »mindst fem gange« under samrådet at have sagt variationer af det budskab.

Ifølge dansk forvaltningsret skal parrene have mulighed for at udtale sig, inden man, ved såkaldt pålæg, kan tvangsadskille dem. Men ifølge Politiken genoptog udlændingemyndighederne først sagerne og behandlede dem i overensstemmelse med loven måneder efter, at flere af parrene var blevet tvangsadskilt - og efter at Folketingets Ombudsmand var gået ind i sagen.

Og det strider imod forvaltningslovens paragraf 19, som siger, at en myndighed skal give parter i en sag mulighed for at udtale sig, inden den træffer en afgørelse, mener flere eksperter, Politiken har talt med.

Hos Socialdemokratiet fik det Mattias Tesfaye til at sige følgende:

»Det står klart, at Støjberg sidder og lyver på samrådet. Nu er den store diskussion, hvordan man som minister i Lars Løkkes regering kan blive siddende, når man så åbenlyst lyver Folketinget lige op i ansigtet.«

Inger Støjberg blev citeret for at sige, at samrådsspørgsmålene ikke omhandlede spørgsmålet om partshøringer, og at hun på samrådet kom med svar, der »angik det, som ombudsmandens sammenfattende vurdering omhandler, nemlig lovligheden af instruksen af 10. februar 2016«.

På Facebook har Inger Støjbergs særlige rådgiver, Mark Thorsen, lagt denne kommentar op:

Løkkes »ja«

Vi bliver ved sagen om tvangsadskillelsen af de unge asylpar, men bevæger os videre fra torsdagsforsiden på Politiken til fredag morgen, hvor Lars Løkke Rasmussen (V) svarede på et spørgsmål, som Socialdemokratiets Mattias Tesfaye, Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen og de Radikales Sofie Carsten Nielsen havde stillet statsministeren.

»Er en pressemeddelelse udsendt af et ministerium efter statsministerens opfattelse omfattet af den pågældende ministers sandhedspligt,« lød spørgsmålet.

Inden vi når til svaret, skal vi lige have baggrunden for spørgsmålet med.

På sidste uges samråd, sagde Inger Støjberg, at den pressemeddelelse, hun sendte ud 10. februar kun var en pressemeddelelse med et politisk budskab.

Det var ikke - modsat hvad hun ellers har hævdet tidligere - en instruks om, hvordan asylparrene skulle behandles, sagde hun. I pressemeddelelsen fjernede Støjberg selv den helt afgørende juridiske passus, at alle asylpar skulle have en individuel vurdering for ikke at overtræde internationale konventioner og forpligtigelser.

Lars Løkke Rasmussen svarede fredag morgen klokken 08:07 med et enkelt ord: »Ja«. Og det var det ja, der gjorde flere røde partier glade i går:

Udlændinge- og Integrationsministeriet siger i en skriftlig kommentar til Berlingske:

»Ministeren og ministeriet er naturligvis enige i, at en pressemeddelelse udsendt af et ministerium er omfattet af sandhedspligten. Som oplyst under samrådet den 1. juni 2017 var hensigten med pressemeddelelsen af 10. februar 2016 at sende et politisk signal til omverdenen, der stod helt klart.«

Britisk kaos og en politisk ordfører, der tuder af grin i 15 min.

Vi runder også lige torsdagens britiske valg, hvor Theresa May spillede højt spil - og tabte. Bare helt kort.

Her kan du lære det ukendte nordirske parti at kende, som Theresa May nu er dybt afhængig af.
Her kan du læse, hvordan det britiske valgresultat blev modtaget i Bruxelles.

Og herunder kan du se, hvordan Venstres politiske ordfører, Jakob Ellemann-Jensen, reagerede, da han så en video med Labour-lederen Jeremy Corbyn:

Grunden til hans grineflip kommer her:

Erhvervs- og vækstminister Brian Mikkelsen (K) har også set Corbyns high five:

»Måske nok ikke den mest vellykkede high-five i historien,« konstaterede ministeren på Twitter fredag formiddag. I øvrigt faldt vi lige over denne høje femmer fra Brian Mikkelsen. Den slutter da i det mindste godt...:

I øvrigt har Venstres uddannelsesminister, Søren Pind, skrevet på Facebook, at han har fundet opskriften på valgsucces:

Uffe Elbæk fatter ikke, hvad Kaare Dybvad og S-politikere har gang i

Alternativets politiske leder, Uffe Elbæk, er i Politiken vred over, at det socialdemokratiske folketingsmedlem Kaare Dybvad udnævner »den kreative klasse« - og dermed i Elbæks øjne også Alternativet - til det ultimative fjendebillede:

»Jeg har det meget dårligt med snobberi. Både snobberi opad som nedad. Begge dele er gift for en værdig demokratisk samtale. Derfor fatter jeg oprigtigt ikke, hvad Kaare Dybvad og ligesindede i den socialdemokratiske folketingsgruppe har gang i. Udover pt. at snobbe nedad,« skriver Uffe Elbæk i Politiken.

Han slutter sit indlæg med følgende:

»Vi i Alternativet accepterer ikke endnu engang at være fjendebillede eller skydeskive for de her socialdemokrater. Det er for uværdigt. Ikke for os. Men for de pågældende socialdemokrater. Og dermed for Socialdemokratiet.«

Uffe Elbæk og Alternativet har i øvrigt fortsat ikke villet pege på S-formand Mette Frederiksen som deres statsministerkandidat ved næste valg.

Få overblikket - hver dag

Du er i gang med at læse den politiske morgenpost. Her får du dagligt det fulde overblik med de vigtigste historier, analyser og debatter i dansk politik.

Få politisk morgenpost direkte i din indbakke hver morgen ved at tilmelde dig vores nyhedsbrev.Du kan også følge politiko.dk på Facebook og Twitter.

En håndfuld + det løse helt korte fra ugen, der er gået

1) Selv hvis udlændingeminister Inger Støjberg (V) blev advaret mod lovbrud i sagen om tvangsadskillelsen af unge asylpar, ville hun være i sin gode ret til at gå sine veje ifølge Venstres retsordfører Preben Bang Henriksen. Mere hos Jyllands-Posten her.

2) Der bliver slået en streg over gæld til det offentlige for 5,8 milliarder kroner. Det blev alle Folketingets partier enige om i denne uge. Det er særligt socialt udsatte borgere, der slipper for at betale deres gæld. Mere hos Berlingske her.

3) Regeringens planer om at tillade havbrug i Kattegat er forkert. Og det er i strid med EUs miljøregler. Det mener i hvert fald en række SF-politikere. Og de mener det så alvorligt, at de nu har sendt en klage til EU. Mere hos Information her.

4) Udenrigsministeriet har modtaget 28 ansøgninger til stillingen som generalkonsul i Flensborg. Der var deadline til jobbet 5. juni. Det var det job, Venstres Bertel Haarder først sagde ja tak til. Og så nej tak til bagefter. Mere her.

5) Klima- og energiminister Lars Christian Lilleholts (V) vil rigtig gerne afskaffe danskernes elafgift. Han har bare ikke de 11 mia. kr., det koster. Mere hos Børsen her.

6) Der bliver oprettet en midlertidig politiskole på Ryes Kaserne i Fredericia, indtil politiskolen i Vejle står klar. Cirka 300 betjente vil blive uddannet fra skolen fra andet halvår af 2018. Mere her.

7) Sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) sendte sammen med Eva Kruse, direktør for Danish Fashion Institute, i denne uge et brev stilet til Louis Vuitton, efter sagen om, at modegiganten fyrede en dansk model fra et større modeshow i Japan - ifølge modellen selv, fordi Louis Vuitton syntes, hun var »for stor«. Mere hos Berlingske her.

8) Efter intern strid i regeringen valgte et bredt flertal fredag i sidste uge at fjerne blasfemiparagraffen fra dansk lov. Socialdemokratiet valgte som det eneste parti at stemme imod. Berlingske lavede tirsdag en stor baggrund om beslutningen. Her er den.

9) Skatteminister Karsten Lauritzen (V) meldte for mere end et år siden ud, at staten ville kompensere kommunerne for de 3,9 mia.kr., Skat ikke har inddrevet for dem. Men kommunerne har ikke set en krone siden. Den historie kan du læse her.

Hvad gør man, hvis man er borgmester, men er blevet vraget af sit parti?

Man skifter parti.

Det er i hvert faldt det, Thisteds borgmester gjorde i denne uge. Ved sidste kommunalvalg var Lene Kjelgaard opstillet på Liste V og endte som borgmester. Men i oktober 2016 tabte hun sit kandidatur som borgmester til kommunalvalget i november i år til partifællen Niels Jørgen Pedersen.

Derfor skifter hun nu Liste V ud med Liste C. Simpelthen for at have en politisk fremtid, sagde hun torsdag til TV MidtVest:

»Jeg gør det på grund af den senere udvikling. Jeg har ikke længere en fremtid i Venstre og ved at skifte parti stiller jeg mig til rådighed for de konservative,« siger Lene Kjeldgaard.

Tidligere statsminister går sammen med Aqua-stjerne

Vi skal videre til en musikvideo. Jo, den er god nok, du læste rigtigt.

Det er aldrig sket før, at vi har haft en musikvideo med i en ugepost. Men det har vi i denne uge, hvor tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) er gået sammen med Aqua-stjernen René Diff i nummeret »Vinterbarn.«

Du kan se og høre den her.

På Youtube skriver bagmændene selv om nummeret:

»Vinterbarn handler om de udfordringer, som der er ved at være ung og rodløs. Nummeret er dedikeret til initiativet headspace, der hjælper børn og unge mellem 12 og 25 år med store og små problemer, fordi René selv kunne bruge et lignende tilbud dengang han var ung og manglede nogen at snakke med.«

Ugens citat

Stod at læse på Berlingske i tirsdags og kom fra tidligere udenrigsminister Uffe Ellemann-Jensen. Emnet var værnepligt og det danske forsvarsbudget:

»Jeg ved godt, at der er nogen, der siger, at det er for dyrt at styrke værnepligten. Ja, men det giver altså en del andre fordele. Hvis nu jeg må tale som en gammel bedstefar, så er det altså også sundt for unge mennesker at være soldater sammen, for du møder mennesker fra andre dele af Danmark og andre socialgrupper. En masse af de utilpassede rødder, der render rundt og laver ballade, kunne passende få brugt nogle af deres kræfter der.«

Hele interviewet her.

»De springer op som løver og falder ned som lam«

Morten Østergaard, Søren Pape Poulsen og Pia Olsen Dyhr gav sig selv ét år til at ændre offentlighedsloven - de seneste års måske mest udskældte lov.

Det er stadig ikke sket, og Enhedslisten og DF kritiserer nu de tre partier - R, K og SF - for ikke at sætte vilje bag ordene.

»De tre partier bryder en benhård bagkant. Og det er så uskønt, som noget kan være,« siger Enhedslistens frontkvinde, Pernille Skipper.

Læs hvordan partierne forklarer, hvorfor der endnu ikke er sket noget her.

Ugens »den er hjemme«

De Konservatives Rasmus Jarlov lænede sig torsdag tilbage og så frem til en sikker konservativ sejr i Storbritannien

...Da han vågnede igen var sagen en lidt anden.

Der var et, der var to, der var tre...

I øjeblikket er der ni partier i Folketinget. Et tiende, Nye Borgerlige, har i forskellige meningsmålinger ligget på den gode side af spærregrænsen og banker derfor på til at gøre antallet af partier på Christiansborg tocifret.

Fredag fik Danmark så endnu et parti.

Et parti som journalist og krimiforfatter Lotte Dalgaard har døbt Uafhængige Demokrater og stiftet i fællesskab med to andre. Over for Berlingske definerer Lotte Dalgaard det nye parti således:

»Der mangler et parti med lige præcis den her kombination af en rød fordelingspolitik, en grøn profil og en stram indvandringspolitik. Det er lidt som om, at enten er man i rød blok, og så vil man lempe asylpolitikken, eller også er man i blå blok, og så vil man stramme den. Blå blok skal ikke have patent på at være indvandringskritiske,« siger Lotte Dalgaard og fortsætter:

»Hvis jeg skrev noget kritisk om indvandringspolitik på Facebook, var automatreaktionen fra folk, at jeg måtte være DFer. Eller racist. Og det er jeg på ingen måde. Jeg tror, der er mange, der har manglet et parti med vores kombination.«

Du kan læse mere om det nye parti - og se, hvad valgforsker og professor Kasper Møller Hansen siger om partiets muligheder - her.

Ugens GIF

Vi runder lige igen kategorien for ting, der måske kan få dig til at trække lidt på smilebåndet. Pressechefen i Finansministeriet, Kristian Wederkinck, lagde fredag en GIF på Twitter, der ifølge ham ganske fint indkapsler Theresa Mays valgkamp. Vi beklager den lidt dårlige billedkvalitet:

Ugens portræt

Altinget skrev i denne uge et laaaaangt og velskrevet portræt af Danmarks finansminister Kristian Jensen.

Når du har læst i bund, ved du hvor hurtigt Kristian Jensen løber fem kilometer, hvor ofte han taler med B.S. Christiansen, hvordan hans forhold er til DF-formand Kristian Thulesen Dahl, hvordan han - og ikke mindst udsigten til ham som formand for Venstre - omtales af en anonym Løkke-støtte i Venstres folketingsgruppe, og hvordan han roses for at være en central grund til, at SF er med i Nordsøaftalen - af SFs egen partiformand, Pia Olsen Dyhr.

Læs det - hvis du har lyst, selvfølgelig. I så fald er det lige her.

Ugens analyse

Siden han i 2015 blev valgt til Folketinget for Venstre, har han markeret sig i opgør om udlændinge- og asylpolitik, ligesom han har stået i forreste række i værdikampen om national identitet og danske værdier.

Sådan beskrev Berlingskes politiske kommentator, Thomas Larsen, i denne uge Venstres udlændinge- og integrationsordfører, Marcus Knuth i en analyse, som sluttede sådan:

»Det kan allerede nu konstateres, at han har gjort sig synlig, at han spiller en stadigt mere central rolle i partiet, og at han er godt på vej til at blive en af de Venstre-politikere, der kan komme til at stå meget stærkt i fremtidens Venstre.«

Læs mere om Marcus Knuth her.

Tak fordi du læste med. Næste lørdag er vi tilbage med en ny ugepost. Hav en rigtig god weekend.