Nobelprismodtager kræver norsk underskrift af atomtraktat

Kun få lande har ratificeret traktat om forbud mod atomvåben, og det bør Norge gøre, mener nobelprismodtager.

»Jeg er glad for at kunne meddele, at vi etablerer en fond, der skal styrke kampagnen de næste 1000 dage, så denne traktat kan træde i kraft,« siger Beatrice Fihn, der som leder af Ican modtager Nobels fredspris. Reuters/Ntb Scanpix Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Oslo. Norge bør snarest underskrive en FN-traktat om forbud mod og udryddelse af atomvåben, mener årets modtager af Nobels fredspris. Norge står dog langt fra alene. Få europæiske lande har underskrevet traktaten.

Den Internationale Kampagne for Afskaffelse af Atomvåben (Ican) holder lørdag pressemøde i Oslo, i forbindelse med at organisationen modtager prisen, der uddeles søndag.

Der er blandt nordmændene bred opbakning til traktaten, siger Ica-leder Beatrice Fihn, som savner den norske regerings underskrift.

Med prisen følger ti millioner svenske kroner, og de skal bruges på kampagnearbejde, så Ican kan få flere lande til at underskrive FN-aftalen.

»Jeg er glad for at kunne meddele, at vi grundlægger en fond, der skal styrke kampagnen de næste 1000 dage, så denne traktat kan træde i kraft«, siger Beatrice Fihn.

Mindst 50 lande skal underskrive og ratificere traktaten, før den er gældende. Indtil videre har kun enkelte lande ratificeret den. Flere end 50 FN-lande har skrevet under.

Da udkastet til traktaten var til afstemning i FN, stemte kun enkelte europæiske lande.

Sverige, Irland, Østrig og Schweiz stemte for, mens Holland stemte imod.

Omvendt var der bred opbakning fra stort set hele Sydamerika og langt hovedparten af Afrikas lande. Store lande som USA og Rusland stemte ikke.

I Europa har Østrig og Irland underskrevet traktaten.

»Vi håber, at dette (modtagelsen af prisen, red.) giver os momentum og et skub videre med denne vigtige dagsorden,« siger Fihn.

Setsuko Thurlow, som var i Hiroshima, da USA kastede en atombombe over den japanske by i 1945, deltog også på pressemødet.

Hun sagde blandt andet, at ingen nogensinde skal opleve det, som hun gjorde som 13-årig skolepige.