Nike er for sexet til Islamisk Stat

Kalifatet i byen Raqqa har indført forbud mod sportsmærket Nike, fordi navnet kan minde om et arabisk slangord for samleje – og fordi sloganet »Just do it« mistænkes for at opfordre til sex.

»Just do it« – bare gør det, lyder sportsgiganten Nikes slogan. Men gør hvad? Islamisk Stat mistænker ifølge en syrisk aktivistgruppe, at Nike opfordrer til seksuelle aktiviteter, hvilket er totalt tabu i den terrorgruppens rækker. Fold sammen
Læs mere

JERUSALEM: Det er slut med at se IS-krigere i sorte Nike-træningsbukser eller løbesko fra det amerikanske sportsfirma.

Listen over produkter, Islamisk Stat har udstedt forbud imod, er lang. Kort tid efter oprettelsen af det såkaldte kalifat i sommeren 2014 bandlyste Islamisk Stat skinnyjeans, cigaretter og alkohol. For nylig er det verdenskendte sportsfirma Nike blevet føjet til listen over forbudte produkter, og brugen af Nike-produkter vil nu blive straffet med piskeslag.

Ikke fordi Nike er et amerikansk firma, og heller ikke fordi Nikes løbetøj ofte er meget stramtsiddende.

Islamisk Stat har, ifølge den syriske akltivistgruppe Raqqa is Being Slaughtered Silently, udstedt forbud mod Nike-produkter af to helt andre årsager.

For det første har Nike hentet sit navn fra sejrens gudinde i den græske mytologi. For det andet lyder Nike – når det ikke udtales ni-key – som det arabiske slangord for samleje »naek«. Ifølge den syriske aktivistgruppe udsendte Islamisk Stat for nylig pamfletter i kalifatets syriske hovedstad, Raqqa, for at orientere byens indbyggere om de seneste vedtagelser i forhold til Nike.

»Ungdom, vær opmærksom på de vantros fremmede ord og symboler på vores tøj«, stod der ifølge den syriske aktivistgruppe.

Nike er nu et stødende ord

Navnet Nike blev i den sammenhæng sidestillet med andre af de vestlige ord, som Islamisk Stat finder stødende, som »flirt,« »whore« og »kiss me«. Nike-logoet »Just Do It« kritiseres også af Islamisk Stat, fordi det opfattes som en opfordring til sex.

Siden erobringen af Mosul og andre irakiske byer i juni 2014 har Islamisk Stat indført en meget streng og bogstavelig fortolkning af koranens forbud og påbud.

Kvinder skal gå tildækket i Islamisk Stat, og på nogle af de billeder IS viser på sociale medier, slører organisationen legemsdele, hvis de er nøgne.

Samtidig viser IS afhuggede hoveder, og organisationens krigere voldtager tilfangetagne piger, ifølge vidnesudsagn fra et stort antal tidligere fanger. Siden juni 2014 har Islamisk Stat solgt kvinder fra kristne- og ezidimindretal på markedet i Mosul.

Forbudet mod Nike-produkter kommer til at ramme Islamisk Stats egne krigere, der ofte ses iført en eller anden påklædningsgenstand med firmaets logo. Shaker Wahib, en af Islamisk Stats tidligere ledere, der døde i oktober 2014, blev ofte set iført Nike-produkter. Andre IS-krigere er også blevet set iført Nike-bukser og løbesko.

Islamisk Stats forbud mod Nike-produkter har fået mange reaktioner på sociale medier.

»Tydeligvis har Islamisk Stat nu skrevet kontrakt med Rebook,« skriver en person på Twitter. En anden udtrykker glæde over beslutningen, og skriver, at det fik ham til at købe et par Nike-sko omgående.

Islamisk Stat har et ambivalent forhold til produkter, der kommer fra Vesten. Organisationen gør flittig brug af de amerikanskproducerede våben, man tog fra den irakiske hær under erobringen af store områder i landet. Men for nylig brændte IS mange tusinde kilo kylling af på et bål, fordi varerne var produceret i USA og sendt til de syriske flygtninge.