Irans »selfie-general« tager en pause fra de sociale medier

Strømmen af selfie-billeder af den iranske general Qasem Soleimani ved forskellige mellemøstlige frontlinjer er stoppet. Var det et billede på Instagram, der gjorde udslaget?

Den iranske general Qasem Soleimani har tidligere gjort sig bemærket ved at tegne de mellemøstlige linjer meget skarpt op på Instagram, men i øjeblikket holder han pause. Foto: SIPA Fold sammen
Læs mere

JERUSALEM: Billedet blev lagt ud på Instagram på en konto i den iranske general Qasem Soleimanis navn. Få minutter senere var det slettet igen.

Billedet var et kort over Mellemøsten, hvor det iranske flag var tegnet på Iran og det saudiarabiske på Saudi-Arabien som to lande, der næsten støder hovederne sammen og med undertoner af saudi-iransk krig og shia-sunnistrid.

Ikke nogen overdrivelse for dem der følger med i den verbale og fysiske krig mellem Saudi-Arabien og iransk støttede bevægelser i Mellemøsten. Fra Yemen i syd til Irak, Syrien og Libanon.

Men alligevel nok til at billedet blev slettet igen, og til at Qasem Soleimani, der meget bevidst har ladet sig fotografere ved fronten i Irak, Syrien og Kurdistan og i månedsvis har fremstået som Irans spydspids mod Islamisk Stat, nu synes at drosle ned på brugen af sociale medier.

Saudierne blev vrede over billedet, og måske er der højtplacerede personer i det iranske præstestyre, der også mener, at det var at gå over stregen i en situation, hvor spændingerne mellem Iran og Saudi-Arabien i forvejen er på sit højeste. Qasem Soleimani er general for den iranske al-Quds Brigade, der er elitestyrken i Den Revolutionære Garde.

Tidligere på måneden skrev Qasem Soleimani et åbent brev til en filminstruktør, der ønsker at skabe en film om den iranske general.

Ved samme lejlighed langede han ud efter de sociale medier, som han selv har brugt til at promovere Irans regionale rolle de seneste mange måneder.

»Jeg protesterer på det stærkeste mod det, der skrives om mig på sociale medier. Noget af det er usande overdrivelser, der står i kontrast til sikkerhed og politiske interesser,« skrev Qasem Soleimani.

Har holdt Assad ved magten

Abdulrahman al-Rashed, tidligere chef for TV-stationen al-Arabiya, mener, at Iran bevidst har kørt Qasem Soleimani i stilling som en regional krigsgeneral. Derfor de mange portrætbilleder ved de forskellige frontlinjer. Alle i regionen kender hans navn, og i Israel, Saudi-Arabien og USA er man enige om, at var det ikke for den iranske general, havde Syriens præsident, Bashar al-Assad, været en færdig mand i dag. Soleimani tilskrives også æren for fronten mod Islamisk Stat i Irak og Houthi-bevægelsen i Yemen.

»I løbet af det seneste år er det blevet tydeligt, at den iranske ledelse har besluttet sig for en stærk offensiv politik, som kan bruges uden for landets grænser. Iran promoverer sin militære ledelse og gør enkeltpersoner til helte. Det er, hvad Iran gør ved at forskønne Qasem Soleimani,« skriver Abdulrahman al-Rashed på al-Arabiyas hjemmeside .

Men nu tager Qasem Soleimani en selverklæret pause fra de sociale medier og selfies fra fronten. Måske fordi han er populær nok. Måske fordi nogle i Teheran mener, han er for populær. Eller måske bare fordi Iran ikke vil risikere, at et billede på Instagram eller Twitter gør de nuværende krige via regionale håndlangere til et frontalt sammenstød mellem Iran og Saudi-Arabien.

 

Denne artikel er oprindeligt bragt uden kildehenvisning til al-Arabiyas hjemmeside. Den er siden blevet opdateret.

Qasem Soleimanis bemærkelsesværdige opdatering på Instagram, som kun fik lov at være offentlig i få minutter.Foto: Skærmbillede fra internettet Fold sammen
Læs mere