Mystik om uhyggelig video af flystyrt: Findes optagelserne overhovedet?

De franske efterforskere kender intet til videooptagelser af sekunderne inden af Germanwings-flyet styrtede ned. Flere medier har ellers berettet om grufulde detaljer fra videoen.

Foto: FRANCIS MALENFER

Er 150 menneskers sidste sekunder blevet optaget på en mobiltelefon, som er blevet fundet intakt på stedet, hvor Germanwings-flyet styrtede ned i sidste uge.

Både tyske og franske medier gengiver onsdag grusomme detaljer fra optagelserne, men ifølge den franske anklager Brice Robin, der efterforsker ulykken, kender han intet til den påståede mobilvideo.

»Indtil videre har der ikke været brugt videooptagelser i den officielle efterforskning. Hvis en person er i besiddelse af denne video, skal vedkommende omgående give den videre til efterforskerne,« siger anklageren til CNN.

Det er den tyske avis Bild og den franske avis Paris Match, der påstår at have set optagelser fra en mobiltelefon, der var blevet fundet blandt vragdelene.

Optagelserne skulle ifølge Paris Match være »kaotiske«, og det er svært at identificere de personer, man kan se i den korte video. Begge medier rapporterer, at passagererne skriger højlydt, og at de tydeligvis er klar over, at flyet er ved at styrte ned.

Flere passagerer kan ifølge Paris Match høres råbe »min Gud« på flere forskellige sprog. Man kan også høre metalliske bankelyde, der kan stamme fra flykaptajnen, som forsøger at komme ind i cockpittet, hvor andenpilot Andreas Lubitz havde barrikaderet sig og sat flyet på kollisionskurs med jorden.

»Det er meget forstyrrende billeder,« siger Bilds online-redaktør, Julian Reichelt, der siger, han har set optagelserne.

Den franske polititalsmand Jean-Marc Menichini siger til CNN, at disse rapporter er »helt forkerte« og »uberettigede«.

Han tilføjer, at mobiltelefoner ganske rigtigt er blevet indsamlet ved nedstyrtningsstedet, men indholdet er ikke blevet set igennem, fordi de skal sendes til specialteknikere i Paris.

Menichini afviser kontant, at en enkeltstående tekniker kan have lækket et »memory card« til medierne.

Både Bild and Paris Match står ved deres historier om videooptagelserne:

»Vi er meget sikre på, at optagelserne er ægte,« siger Julian Reichelt til CNN.