Myndigheder hemmeligholder Afghanistans tab

I 2016 blev 6800 afghanske soldater og politifolk dræbt af Taliban og andre oprørsgrupper i Afghanistan.

Afghanske politifolk bærer en såret væk efter en bombeeksplosion i Kabul. De afghanske myndigheder og det amerikanske forsvarsministerium har nu besluttet at hemmeligholde, hvor mange afghanske soldater og politifolk der bliver dræbt, siger en amerikansk overvågningsgruppe. Fold sammen
Læs mere
Foto: Reuters/Mohammad Ismail
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

De afghanske myndigheder og det amerikanske forsvarsministerium har besluttet at hemmeligholde, hvor mange afghanske soldater og politifolk, der bliver dræbt, siger en amerikanske overvågningsgruppe.

Meldingen kommer efter flere måneder med mange dræbte og sårede.

Den amerikanske regerings særlige generalinspektør for Afghanistans genopbygning, John Sopko, kritiserer beslutningen om hemmeligholdelse.

Sopko henviser til, at over 60 procent af alle de milliarder, som USA siden 2002 har brugt i Afghanistan, er gået til at genopbygge landets sikkerhedsstyrker.

Sidste år blev over 6800 afghanske soldater og politifolk dræbt af Taliban og andre oprørsgrupper i Afghanistan. Det var en forøgelse på 35 procent i forhold til året før.

Hvor mange, der er dræbt hidtil i år, nægter de afghanske myndigheder og Pentagon at oplyse. Sopko betegner antallet som »chokerende højt«.

Sopko skriver i sin seneste rapport, at hemmeligholdelserne svækker hans muligheder for at undersøge, om USA opnår resultater med den milliardstøtte, som landet yder til de afghanske sikkerhedsstyrker.

»Det forhindrer mulighederne i at rapportere om succes eller fiasko i en Afghanistans nøglesektorer,« siger han.

Præsident Donald Trump besluttede tidligere i år at sende yderligere 3000 soldater til Afghanistan, hvor USA i forvejen har 11.000 soldater på plads.

Nato har fortsat omkring 12.000 soldater i Afghanistan. Langt de fleste af disse er amerikanske.

På 16 år har USA brugt 783 milliarder dollar på Afghanistan. Når udgifter til hjemvendte amerikanske soldater regnes med, er beløbet på over 1000 milliarder dollar.

/ritzau/AFP