Myanmars afsatte leder dømt til fire års fængsel

Hun blev i 1991 hædret med Nobels fredspris. Nu er den afsatte leder i Myanmar, Aung San Suu Kyi, blevet idømt fire års fængsel. Bliver hun dømt skyldig i samtlige anklager, kan hun risikere mere end 100 års fængsel.

 
Militærstyret i Myanmar har tiltalt Aung San Suu Kyi for 11 lovovertrædelser. Tirsdag blev første domsafsigelse udsat til den 6. december. Video: Reuters/Ritzau Scanpix Redigering: Alma Vrå Hjorth Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den afsatte folkevalgte civile leder i Myanmar, Aung San Suu Kyi, er blevet idømt fire års fængsel for at opildne til oprør. Det oplyser en talsmand for regeringen ifølge AFP.

Det militærstyre, der har taget magten i Myanmar, har anklaget den afsatte leder for en række forbrydelser. Blandt andet for at opildne til oprør og for sammen med sit parti, Den Nationale Liga for Demokrati (NLD) at have brudt coronaregler under sidste års valgkamp. Ifølge styret har Aung San Suu Kyi i to udtalelser i februar kritiseret militærkuppet.

Suu Kyi er blevet idømt henholdsvis to års fængsel for at opildne til oprør mod militæret og to års fængsel for at bryde landets coronaregler.

Anklagerne er blot to ud af mange mod den afsatte leder, der risikerer mere end 100 års fængsel, hvis hun bliver kendt skyldig i alle anklagerne.

Suu Kyi, der under en 15-årig husarrest i 1991 blev hædret med Nobels fredspris for sin ikkevoldelige kamp for demokrati og menneskerettigheder, har hele tiden nægtet sig skyldig ifølge medier i Myanmar.

Det samme gælder den afsatte præsident, Win Myint, og borgmesteren i Naypyidaw, Myo Aung. De to er også sigtet i sagen.

I meddelelser, der blev udsendt via Suu Kyis regeringsparti, Den Nationale Liga for Demokrati (NLD), skal hun i februar have opfordret indbyggerne i Myanmar til at gøre modstand mod militærregimet.

Amnesty International kritiserer mandag dommen til den tidligere leder.

»De hårde domme, der er blevet givet til Aung San Suu Kyi på baggrund af falske anklager, er det seneste eksempel på militærets beslutsomhed i forhold til at udrydde al modstand og kvæle alle friheder i Myanmar,« lyder det i en meddelelse ifølge Ritzau.

76-årige Suu Kyi sidder blandt andet også tiltalt for korruption og ulovlig import af walkie-talkier.

Hun nægter sig skyldig i alt, hvad hun er anklaget for. Aung San Suu Kyi har tidligere kaldt anklagerne mod hende for "absurde".