Mindst 67 dræbt af bilbomber i Algier

To bilbomber eksploderet i Algier, tæt ved den danske ambassade. FNs flygtningekontor lagt i ruiner. Dødstallet ligger foreløbig på 67. Salafistgruppe med tilknytning al Qaeda hævdes at stå bag.

Redningsfolk graver stadig i ruinerne. Dødstallet kan stige fra de nuværende 67. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fayez Nureldine / AFP

Mindst 67 mennesker er dræbt ved to bombeeksplosioner i Algeriets hovedstad, Algier. Det drejer sig i begge tilfælde om bilbomber, og mindst den ene af dem var en selvmordsoperation, siger indenrigsminister Yazid Zerhouni.

De to attentater blev udført af Salafistgruppen for Bøn og Kamp (GSPC), oplyser landets indenrigsminister, Noureddine Yazid Zerhouni, med henvisning til den nordafrikanske gren af terrornetværket al-Qaeda.

- Vi er sikre på, at GSPC står bag, sagde Zerhouni på et pressemøde, hvor han tilføjede, at 22 mennesker med sikkerhed er blevet dræbt ved attentaterne

Den første bombe eksploderede i en skolebus foran landets forfatningsdomstol, og flere studerende i bussen meldes dræbt. Den anden bombe gik af foran FN's Flygtningehøjkommissariats (UNHCR) bygning i den velhavende bydel Hydra.¨

Danmarks ambassade ligger i det samme kvarter som UNHCR's bygning. Ambassadør Ole Wøhlers Olsen oplyser til Ritzau, at det er fem minutters kørsel derfra, og at folk på ambassaden kunne mærke gulvet ryste under dem ved eksplosionen

I Geneve oplyste en talsmand for FN, at mindst en FN-ansat er blandt de dræbte, mens andte 13 savnes.

- Vi ved ikke om de befinder sig under murbrokkerne, sagde FN-talsmanden Jean Fabre til nyhedsbureauet Reuters.
Hospitalskilder siger samtidig, at mindst 67 er dræbt ved de to bombeeksplosioner.

Ingen har taget ansvar
Forsiden af det røde FN-murstenshus blev svært beskadiget af bomben.

Ingen har taget ansvaret for bombeattentaterne, men grupper med tilknytning til terrornetværket al-Qaeda har erkendt at stå bag bombesprængninger tidligere i år.

Der udbrød panik blandt folk ved den første eksplosion.

- Jeg var i nærheden, da jeg hørte en enorm eksplosion. Jeg har simpelthen fået nok af denne situation, siger Mohammed Selnani, en student.

Tidligere bombeangreb
Algeriet var op igennem 1990'erne plaget af islamiske grupper, der svarede brutalt igen på, at regeringen med støtte fra hæren i 1992 aflyste et valg, som et radikalt islamisk parti stod til at vinde.

Titusinder blev dræbt under opgøret. Volden stilnede af på vej ind i det nye årtusind, hvor en ny organisation meldte sig på banen, GSPC. De såkaldte salafister er udløbere af den politiske organisation FIS, som i 1992 blev forhindret i at indkassere en valgsejr.

- Det er utvivlsom dem, som står bag bomberne, siger Ole Wøhlers Olsen.
GSPC blev stiftet i 1998. I 2006 proklamerede al-Qaedas næstkommanderende, egypteren Abu Musab al-Zarqawi, at terrornetværket havde etableret et samarbejde med GSPC.

Ifølge Wøhlers Olsen var GSPC's taktik indtil sidste år at søge direkte konfrontation med de algeriske sikkerhedsstyrker.'

- Men GSPC viste svaghedstegn. De kunne ikke tage den direkte konfrontation, siger han.

Derfor har organisationen skiftet taktik og er gået over til selvmordsaktioner.
Der har været en række aktioner tidligere i år, som har kostet 100 livet. I april dræbte tre bomber rettet mod regeringsbygninger 35 mennesker livet. En fjerde bombe blev fundet i en bil foran den danske ambassade, inden den detonerede.

- Det var noget, der blev opdaget af vores vagter, og bilen blev fjernet og demonteret, fortæller Wøhlers Olsen.

- Vi har en politichef boende i samme gade, så den var nok tiltænkt ham.
/ritzau/