Dansk FN-ansat dræbt af bilbombe i Algier

Den omkomne er i følge udenrigsministeriet en 39 årig mand, der var ansat i FNs flygtningehøjkommissariat, UNHCR. Al-Qaedas nordafrikanske afdeling har påtaget sig skylden for drabene på mindst 67 ved to tirsdagens to bilbomber.

Terroraktionen i Algier kostede en 39-årig dansker livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: Fayez Nureldine

En 39-årig dansk mand blev tirsdag offer for en selvmorders bilbombe i Algeriets hovedstad Algier.
Den dræbte dansker arbejdede for FNs flygtningehøjkommissariat, UNHCR, der har 19 permanent ansatte og 21 midlertidigt ansatte.

Ifølge oplysningerne er fem ansatte dræbt og yderligere savnes 13, efter en bilbombe tidligere i dag fuldstændigt lagde UNHCR-kontoret i ruiner.

Danmarks ambassadør Ole Wøhlers Olsen oplyser, at man fortsat mangler at få kontakt til tre danskere i hovedstaden og to i provinsen.

Efter aftale med den dræbtes familie, vil det danske udenrigsministeríum ikke frigive yderligere oplysninger i øjeblikket.

Terrornetværket al Qaedas nordafrikanske gren oplyser på en islamisk webside, at det var to af dets medlemmer der stod bag de to selvmords- bilbomber, skriver Reuters.

Navnene på det to gerningsmænd opgives som Abdul-Rahman al-Aasmi og Ami Ibrahim Abou Othman, der begge ses afbilledet med hver en maskinpistol Ole Wøhlers Olsen, kunne ikke undgå at mærke bombeangrebet på FN’s Flygtningehøjkommissariats (UNHCR) bygning, der ligesom ambassaden ligger i den velhavende bydel Hydra i Algier.

- Vi befinder os tre kilometer fra bygningen. Det var en kraftig eksplosion. Vi kunne høre den, vinduerne klirrede, og gulvet gav sig, fortæller Ole Wøhlers Olsen.

Angrebet tidligere i dag kostede ti FN-ansatte livet.

- De meldinger, vi har indtil nu, er, at der ikke er tilskadekomne eller dræbte. Der er 41 danskere i hovedstaden og 15 i provinsen. Vi mangler at kontakte fire i hovedstaden og to i provinsen, siger han.

Aktionen mod FN får nu Ole Wøhlers Olsen til at overveje, om sikkerhedsforanstaltningerne ved ambassaden er tilstrækkelige. Der har været en række aktioner tidligere i år. I april kostede tre bomber, der var rettet mod regeringsbygninger, 35 mennesker livet.

En fjerde bombe blev fundet i en bil foran den danske ambassade, inden den detonerede. Dengang tog den algeriske gren af al-Queda, GSPC, ansvaret for terrorhandlingerne.

Skærpet sikkerhed

- Vi skærpede sikkerheden i april måned, da en "venlig" herre efterlod en bil med 500 kilo dynamit i. Vi kan ikke udelukke, at det var rettet mod os, men den omstændighed, at en højtstående politiembedsmand bor i samme gade, giver grund til at tro, at det var rettet mod ham og ikke mod os. Men vi kan ikke være 100 pct. sikre, siger Ole Wøhlers Olsen.

Gør I yderligere nu?

- Det må vi overveje i samråd med vores sikkerhedsfolk hjemme i Udenrigsministeriet. Vi må gennemgå vores sikkerhedsforanstaltninger endnu engang.

- Er du utryg når du færdes ude?

-Nej, ikke personligt. Der er stort sikkerhedsberedskab i denne by, og det har der været i mange år. Men selvfølgelig tager vi det alvorligt, og vi følger selv de råd, vi giver til andre om, at man skal variere sine ruter og de tidspunkter, hvor man bevæger sig fra det ene til det andet sted, siger Ole Wøhlers Olsen.