Medie: Whistleblower i Trump-sag er CIA-spion og har arbejdet i Det Hvide Hus

Amerikansk medie kan afsløre helt nye oplysninger om den formodede whistleblower, der har sat gang i den massive kritik af en kontroversiel samtale mellem Trump og Ukraines præsident Volodymyr Selenskyj.

The New York Times kan afsløre helt nye oplysninger om whistlebloweren. Fold sammen
Læs mere
Foto: Saul Loeb/AFP/Ritzau Scanpix

Den whistleblower, der har anklaget Trump for at misbruge sin magt og bede Ukraine om hjælp til at grave snavs op om Joe Biden, er spion for CIA og har arbejdet i Det Hvide Hus, lyder det fra tre kilder med tæt kendskab til whistlebloweren ifølge The New York Times.

Whistlebloweren er siden vendt tilbage til CIA, fortæller kilderne, men herudover afslører de ikke meget mere om personen, skriver mediet.

Whistleblowerens advokater vil ikke bekræfte, at han har arbejdet for CIA. De påpeger i stedet, at det kan være farligt at offentliggøre informationer om ham.

»Enhver beslutning om at fortælle om mulige identificerbare informationer om whistlebloweren er dybt bekymrende og hensynsløs, da det kan skade personen. Whistlebloweren har ret til anonymitet,« siger Andrew Bakaj, der er whistleblowerens primære advokat til The New York Times.

Alligevel har det amerikanske medie valgt at viderebringe den nye oplysning.

Dean Baquet, der er redaktør på The New York Times, siger i den forbindelse, at mediet har handlet korrekt.

»Whistleblowerens rolle – herunder hans troværdighed og hans forbindelse til regeringen – er afgørende for at forstå et af de vigtigste spørgsmål, som landet står over for lige nu – om USAs præsident misbrugte magten, og om Det Hvide Hus dækkede over det,« siger han ifølge mediet.

Trump i angreb på whistleblowers bagmand

Torsdag rettede Trump selv kritik mod den person, der over for whistlebloweren har afsløret den kontroversielle samtale mellem ham og den ukrainske præsident.

Under et møde med USAs mission i FN forbløffede han de cirka 50 tilhørere med sine udtalelser om sagen, skriver The New York Times.

»Jeg ønsker at vide, hvem den person er, som gav whistlebloweren oplysningerne, for det er tæt på at være en spion.«

»I ved, hvad vi plejede at gøre i gamle dage, da vi havde forstand på spioner og forræderi? Ikke? Vi plejede at klare den slags lidt anderledes, end vi gør nu,« sagde Trump under mødet.

Whistleblowerens klage er blevet offentliggjort torsdag. Heri anklager han Trump for at misbruge sin magt for at få Ukraine til at grave snavs op om Joe Biden og hans familie. Biden er favorit til at blive Trumps modstander ved præsidentvalget i 2020.

Nancy Pelosi, der er demokratisk formand for Repræsentanters Hus, bebudede tirsdag, at de første skridt nu vil blive taget mod en mulig rigsretssag mod Trump.