Medie har gjort i nælderne: Vi ser gerne, du er afrosvensker

En svensk undervisningskanals forsøg på at hyre en medarbejder, der har erfaring med at blive opfattet som afrosvensker, til et program om normer, er udtryk for urimelig forskelsbehandling.

MODELFOTO. En svensk undervisningskanals forsøg på at hyre en medarbejder, der har erfaring med at blive opfattet som afrosvensker, til et program om normer, er udtryk for urimelig forskelsbehandling. Foto: Iris Fold sammen
Læs mere

I Sverige har medievirksomheden Sveriges Utbildningsradio, UR, siden 1928 sendt undervisnings- og dokumentarprogrammer på en lang række af SVTs radio- og TV-kanaler samt via nettet.

I februar søgte stationen via jobopslag efter en ny medarbejder, der skulle producere indslag om normkritik set fra et afrosvensk perspektiv. I stillingsopslaget skrev man:

»Vi ser gerne, at du har erfaring med at være reporter og/eller redaktionelt arbejde. Du er også ambitiøs, kreativ og har erfaring med at blive racificeret som afrosvensk/afrikansvensk.«

Umiddelbart lyder det tilforladeligt, men de sidste par ord, der indikerer, at ansøgeren skal have erfaring med at blive opfattet som en person med afrikansk herkomst og dermed antageligvis også har sort hudfarve, faldt dog flere for brystet.

Blandt andet udtalte chefen for foreningen Centrum för rättvisa (Center for retfærdighed) til Sveriges Radio, at det var dybt problematisk, at man således diskriminerede på baggrund af hudfarve.

»Vi ønsker ikke et samfund, hvor man opdeler mennesker efter køn, hudfarve eller seksuel orientering. Det bliver særlig problematisk, når en public service-virksomhed, der skal fremme mangfoldighed, skriver på denne måde.«

Det er en kritik, som også den svenske diskriminationsombudsmand har taget til sig. Martin Mörk, der er enhedschef hos ombudsmanden erklærede onsdag til SVT, at URs jobopslag overtrådte svensk antidiskriminationslovgivning.

»Man siger, at man skal have »erfaring med at blive racificeret som afrikansvensk«, og så er det ganske tydeligt, at man leder efter nogen, som har mørk hudfarve.«

Kort efter at UR fik kritik for stillingsopslaget, ændrede de beskrivelsen til, at man i stedet søgte en person med »stor viden om og forståelse for afrosvenske perspektiver og de spørgsmål, som berører målgruppen«.

Programchef for børn og unge hos UR, Ami Malmros, har da også i en mail til Dagens Nyheter erkendt, at den oprindelige formulering var uacceptabel, og beklaget.

»Hensigten var at nå mennesker, som sædvanligvis aldrig søger arbejde inden for public service, men de formuleringer, vi anvendte, var ikke tilstrækkelig gode.«

Fordi UR hurtigt ændrede stillingsopslaget, har ombudsmanden vurderet, at sanktioner ikke er nødvendige. I stedet er stationen blevet pålagt at udarbejde en redegørelse for, hvordan man arbejder med mangfoldighed.