»Massivt lydbillede af skud og eksplosioner«

B.dk har talt med en sikkerhedsrådgiver, der befinder sig i Yemens hovedstad, hvor præsidenten Ali Abdullah Salehs støtter har reageret voldsomt på, at han er vendt tilbage.

Siden det er rygtedes, at præsident Saleh er vendt tilbage til Yemen, har hovedstaden Sanaas himmel været fyldt med skud, fortæller en kilde til Berlingske. Fold sammen
Læs mere
Foto: MOHAMMED HUWAIS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Den bortjagede yemenitiske præsident Ali Abdullah Saleh er ifølge visse rygter - og rapporteringer fra Al Jazeera og CNN - vendt tilbage til Yemen efter tre måneders ophold i Saudi Arabien.

Det har ifølge Berlingskes kontakt i hovedstaden Sanaa udløst en voldsom reaktion fra Salehs tilhængere:

- Alle har et våben i Yemen, og hver gang præsidenten har holdt en tale eller et eller andet, så går hans støtter ud og skyder op i luften. Det gjorde de så også denne her morgen. Det var det, der vækkede mig i morges. Det, der er problemet, er, at de skyder op i luften, men de kugler kommer ned igen og slår folk ihjel, fortæller en sikkerhedsrådgiver for en humanitær organisation, der ønsker at være anonym.

Hun kan dog hverken be- eller afkræfte, om der rent faktisk finder kampe sted mellem regeringen og oppositionens militær.

- Tidligere i morges lød det som om, der var kampe, altså flere tunge våben og mortergranater og muligvis missiler, men det ret svært at sige, fordi det hele er blandet sammen. Lige nu er det okay, men ellers har der været et massivt lydbillede af skud og eksplosioner, forklarer kilden.

Den officielle forklaring på Salehs ophold i Saudi Arabien har været, at han skulle behandles af de skader, han pådrog sig under angrebet på præsidentpaladset i juni.

Har USA sendt Saleh hjem?

Men sikkerhedsrådgiveren mener, at det er nogle helt andre aktører, der har været med til at tage beslutningen om Salehs tilbagevending.

- Det, der er interessant, er, hvem der har givet Saleh lov til at komme tilbage. Det har været min vurdering længe, at han har været holdt mere eller mindre i husarrest i Saudi Arabien, hvor USA og Saudi Arabien har forhindret ham i at rejse tilbage, siger hun.

Sammenstødende i sidste weekend og starten af denne uge mellem ungdomsoprører, opposition og regeringens tilhængere, havde ifølge vores kilde et borgerkrigslignede niveau og kostede 25 yemenitter livet.

- Nu har vi set kampe den sidste uge, og man har forsøgt at forhandle uden resultater. Så er det her et bud på, at hvis vi sender Saleh tilbage, så kan det være, at han som autoritetsfigur kan få lidt ro på gemytterne. Han har bevidst fremstillet sig selv som den eneste garant for, at Yemen ikke ender i kaos, siger hun.

Løsning eller hævn?

Hvis det er tilfældet, at USA og Saudi Arabien har givet Saleh lov til at vende tilbage til Yemen, så må man forvente, at det er med hensigten at skabe fred mellem parterne igen.

Men det er uvist, som præsident Saleh vil rette sig efter det internationale samfunds ønsker.

- Spørgsmålet er, om det er lykkedes for ham over for både USA og Saudi Arabien at få trumfet igennem, at han skulle vende tilbage på egen hånd. Og er han her for at opnå en politisk løsning, eller er han her på en hævntogt over de folk, der forsøgte at slå ham ihjel, undrer sikkerhedsrådgiveren sig over.

Før man kan begynde at spekulere over, hvad effekten vil være at Salehs tilbagevenden, mener hun dog, at man lige skal være sikker på, om han er vendt tilbage eller ej. Og det er svært at få klar og bekræftet information om noget lige nu.

- Jeg har venner, der har været i lufthavnen i morges, som fint har kunnet tage af sted. En journalist, jeg er sammen med, hører fra folk, at lufthavnen har været lukket. Så alt er bare forvirring nu, siger hun.

Revolutionen er kun retorik

Et andet element i revolutionen i Yemen, fortæller Berlingskes kilde, er, at det adskiller sig fra andre revolutioner i det arabiske forår.

Hvad der startede som en ungdomsrevolution, som skreg på mere demokrati i Yemen, har udviklet sig til en kamp internt magteliten, forklarer sikkerhedsrådgiveren.

- Demonstranterne, der startede revolutionen, de gik hjem for lang tid siden. Hele revolutionen er blevet kuppet af det officielle oppositionsparti, siger hun.

Konflikten mellem al-Ahmar-brødrene Sadiq og Hamid, som henholdvis er lederen af Yemens magtfulde stammeføderation og oppositionspartiet Islah, på den ene side og Ali Abdullah Salehs sønner og nevøer på den anden side har stået på længe.

- Ungdomsdemonstrationerne har været en katalysator. Men hvor ungdomsdemonstranterne måske spillede en stor rolle i starten, så er de lige nu blot dem, der bliver retorisk henvist til omkring Det Arabiske Forår, demokrati og alle de her ting. Men i virkeligheden er det to dele af magteliten, som kæmper om præsidentposten, forklarer hun.

Oprørerne i bevidstheden

Selvom ungdomsoprørerne er blevet kørt ud på sidelinjen i kampen om magten, mener Berlingskes kilde, at der stadig kan være en chance for, at de kan blive hørt.

Oprøret har simpelthen varet så længe og haft sådan en gennemslagskraft internationalt og nationale i Yemen, at det måske ikke kan overhøres.

- Det har gjort, at der er meget politisk awareness, stor bevidsthed i samfundet. Så man kan håbe, at det på længere sigt kan komme til at spille en rolle, og håbe, at fordi det er den retorik, som begge parter bruger, så vil de også forsøge at leve op til det, siger hun.

Problemet er blot, at selvom oppositionen og regeringen ville gå ind på at efterleve oprørernes ønsker, er der lang tid endnu, før man kan forestille sig en politisk løsning, som er acceptabel for både Salehs og al-Ahmars lejr.