Macron om viralt Trump-håndtryk: »Det er nødvendigt at vise, at vi ikke lader os presse«

Var det diplomati på sandkasseniveau, da Emmanuel Macron under sit første møde med Donald Trump trykkede hånd af alle kræfter? Eller accepterer den franske præsident blot, at »dialogen« med den uortodokse amerikanske leder foregår på mange niveauer?

Foto: MANDEL NGAN. De hvide knoer og de sammenbidte kæber dominerede, da Emmanuel Macron og Donald Trump hilste på hinanden for første gang. AFP PHOTO / Mandel NGAN
Læs mere
Fold sammen

Donald Trumps håndtryk er berømte og berygtede. Nogle gange flår den amerikanske præsident modparten ind mod sig, så vedkommende mister balancen. Andre gange klemmer han så hårdt og længe, at det tydeligvis gør ondt. Tricks, der ifølge kropssprogseksperter skal understrege dominans.

Da Trump i sidste uge hilste på sin nye franske kollega, Emmanuel Macron, fik han imidlertid lov at prøve sin egen medicin. Macron greb nemlig hans fremstrakte hånd med så stor kraft og vedholdenhed, at det var amerikaneren, som fik hvide knoer og forgæves forsøgte at trække hånden til sig.

TV-billederne af episoden gik omgående viralt i de sociale medier. Og mens nogle kritiserede Macrons »nævenyttighed« som uværdig for en fransk statsleder, frydede andre sig over at se ham give Trump en lærestreg.

Selv betegner Macron i et interview med søndagsavisen Le Journal du Dimanche styrkeprøven som et »sandhedens øjeblik«.

»Håndtrykket var helt gennemtænkt. Og selv om det ikke er alfa og omega for vores politik, er det nødvendigt at vise, at vi ikke lader os presse, heller ikke i det små og på symbolplanet,« siger den franske præsident, der både er teaterentusiast og amatørkickboxer, og tilføjer:

»Donald Trump opererer, lige som den tyrkiske og den russiske præsident, ud fra en logik om styrkeforhold, hvilket ikke generer mig. Jeg lader ikke noget passere. Kun på den måde kan man sætte sig i respekt.«

Håndtryksepisoden og andre iscenesatte momenter i forbindelse med sidste uges internationale topmøder handler imidlertid også om at sende et signal til franskmændene. Macron er opsat på at genskabe den »royale« aura omkring præsidentembedet, der er gået tabt under Nicolas Sarkozy og, især, François Hollande.

Eksempelvis blev forgængerens på nogle punkter relativt succesfulde udenrigspolitik ofte overskygget af hans komiske kejtethed, når der skulle gives hånd og kysses kind. Det kommer næppe til at gentage sig for den nye præsident, der da også får topkarakterer i de franske medier.

»Fejlfri entré på den internationale scene for debuttanten Macron,« skriver eksempelvis Le Monde.