»Vi er uenige om mange ting«

De var enige om at prioritere kampen mod terror - men ikke så meget andet. Macron og Putin mødtes mandag på Versailles-slottet udenfor Paris.

Putin og Macron mødtes mandag på Versailles-slottet udenfor Paris. Fold sammen
Læs mere

Scenen kunne ikke være mere fornem, og den officielle anledning var perfekt. Frankrig og Rusland kan i disse dage fejre 300-året for starten på deres diplomatiske forbindelser, og det var for at indvie en udstilling om zar Peter den Stores historiske besøg i 1717, at præsident Emmanuel Macron mandag havde inviteret sin russiske kollega, Vladimir Putin, til Versailles-slottet uden for Paris.

Der var også brug for alle de gode vibrationer, som kunne mobiliseres. Forholdet mellem Frankrig og Rusland og deres ledere befinder sig på et lavpunkt. Sammenstød om konflikterne i Ukraine og Syrien førte sidste efterår til aflysning af et topmøde, og forskellige russiske forsøg på at modarbejde Macron under den netop overståede valgkamp har ikke gjort forholdet mere hjerteligt.

Det sidste er ganske vist fortid nu, og »jeg er en pragmatiker, som ser fremad«, fastslog Macron på en forsinket pressekonference efter timelange meningsudvekslinger med Putin. Men det forhindrede ikke den franske præsident i at svare skarpt, da en journalist bragte hans spændte forhold til to offentlige russiske medier på bane.

Macron som skabsbøsse

»Russia Today og Sputnik opfører sig ikke som presseorganer, men løgnagtige propagandamaskiner,« snerrede Macron med henvisning til en række smædeartikler, hvori han blandt andet blev beskyldt for at være skabsbøsse, og tilføjede med henvisning til den generelle stemning under mødet:

»Uden en ærlig og åben dialog kommer vi ingen vegne, og vi er uenige om mange ting, men vi ser i det mindste mulighederne for at gå i gang med at opbygge et samarbejde.«

Macron og Putin var således enige om at styrke den kulturelle og videnskabelige udveksling mellem de to lande. Men i de store internationale spørgsmål var det sværere spore tilnærmelser – bortset fra topprioriteringen af kampen mod islamistisk terror.

I forhold til Syrien slog den franske præsident fast, at brug af kemiske våben vil udløse nye repressalier – også hvis Ruslands allierede, Assad-regimet, står bag. Han bekræftede desuden muligheden for skærpede internationale sanktioner mod Rusland i Ukraine-konflikten. Sanktioner, som Putin benyttede lejligheden til at protestere energisk imod.

Der er med andre ord langt til ånden fra Peter den Store. Men nu har Macron og Putin i det mindste fået talt ud – samt givet hånd og tilsyneladende uden forsøg på at mase hinandens knogler af led.

Martin Tønner er Berlingskes korrespondent i Sydeuropa.