Löfven: Nyvalg er en mulighed

Regeringskrisen i Sverige spidser til. I eftermiddag vil statsminister Stefan Löfven afsløre, hvordan han vil reagere på at hans budget stemmes i ned. Mulighederne er få for at undgå at gå af.

Foto: 10050 Pontus Lundahl
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Et forsøg på at overtale de borgerlige partier til, at indgå´et kompromis omkring det svenske budget for 2015 slog i nat fejl. Dermed er mulighederne for den svenske statsminister Stefan Löfven (S) indsnævret yderligere. De fire partier i den borgerlige alliance slog over for statsministeren fast, at de holder fast i deres eget budget forslag, at de står sammen og vil stemme for det, når det senere i dag kommer til afstemning.

»Én mulighed er at forsøge at blive enige senere. En anden er, at regeringen går af, og så er der også den mulighed at udskrive nyvalg,« siger Stefan Löfven.

Han vil afvente debatten, som indledtes her til morgen kl ni, før han meddeler, hvad han gør. Et ekstravalg, som det hedder, kan ifølge den svenske grundlov først udskrives den 29. december, fordi der netop har været afholdt valg i september. Afstemningen om budgettet ventes at finde sted i eftermiddag ved 16-tiden.

Et enklet halmstrå har statsministeren dog at klynge sig til. Og det er, at et eller flere af de borgerlige partier besinder sig og beslutter sig for at indgå i forhandlinger om budgettet. Regeringen kan i dag sende budgettet tilbage til fornyet behandling i Riksdagens finansudvalg og give det en chance til. Men det er næppe sandsynligt, hvis man skal måle på udtalelserne i fra alliancepartierne i går. Moderaternas politiske ordfører, Anne Kinberg Batra, som ventes at blive partiets nye leder, siger at det er svært at se, hvad samtaler i finansudvalget skal handle om. Centerpartiets partileder Annie Lööf sagde ud på aftenen i går:

»Det er kun Stefan Löfven som kan vise vejen fremad nu. Vi er ikke parat til at genforhandle eller splitte alliancen.«

Under alle omstændigheder vili en genforhandling kræve så store indrømmelser af Socialdemokraterna og Miljöpartiet, at det er svært at se, hvordan de kan stå inde for at føre en helt anden politik, end den, de er gået til valg på .

Den sidste mulighed, som Löfven har, er at gå af uden at udskrive valg. det betyder at Riksdagens formand skal afsøge mulighederne for dannelse af en ny regering. Den sandsynlige udgang på det. er at Socialdemokraterne danner en mindretalsregering uden Miljöpartiet, som de borgerlige har lettere ved at forhandle med.