Svensk kontra, dansk legestue og løfter til lukket middag

Dagens overblik: Danske myndigheder fortegner virkeligheden i en rapport om Eritrea, lyder kritikken, mens ministre turnerer på landets legestuer for at gøre reklame for svimlende summer. Og så er der stor forskel på, hvad regeringsrepræsentanter siger fra en talerstol og under en lukket middag.

Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) besøgte 17. november Børnehuset Cirklen i Hvidovre Kommune, efter regeringen havde landet finanslovsaftalen med SF og Enhedslisten, hvor der bl.a. afsættes flere penge til pædagoger. Siden har en række topministre fulgt hendes eksempel. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Det er direkte »misvisende«, når Udlændingestyrelsen konkluderer i en rapport, at eritreanere på flugt fra årelang værnepligt ikke har krav på beskyttelse i Danmark og i stedet kan vende hjem uden frygt for straffet, fængslet eller tortureret. Så klar er tilbagemeldingen fra den anden side af sundet, hvor udlændingemyndighederne giver 98 til 100 pct. af asylansøgere fra Eritrea opholdstilladelse pga. forholdene i det afrikanske land.

»Slutresultatet af landerapporten er et misvisende billede af forholdene i Eritrea. Det er vores vurdering. Den giver et billede af sikkerheden og situationen for tilbagerejsende til Eritrea, som ikke er i overensstemmelse med den information, som vi har,« siger Carl Bexelius til Politiken, vicechef for juridisk afdeling i det svenske svar på Udlædingestyrelsen.

Den danske rapport er baseret på en såkaldt fact finding-mission, som to gange besøgte Eritrea. En mission af embedsmænd, som vel at mærke ikke spurgte FN's særlige udsending med forstand på landet til råds, og som ifølge Berlingske i dag heller ikke involverede Flygtningenævnet, sådan som det ellers er normal praksis med den slags missioner.

I sommer skete der et boom i antallet af asylansøgere fra Eritrea, hvilket fik Danmark til at sætte sagsbehandlingen i bero for ca. 1.400 personer, mens man ventede på fact finding-missionen. Ifølge DR Nyheder bliver sagerne genoptaget i næste uge. Nu med rapporten som en del af beslutningsgrundlaget.

SF har efter de mange modstridende oplysninger kaldt justitsminister Mette Frederiksen (S) i samråd om sagen.

De store tals lov
Jyllands-Posten gennemgår finanslovsaftalen med lup og beskriver, hvordan danskerne til næste år kun vil mærke mindstedelen af de store beløb fremhævet af partierne bag aftalen - eksempelvis 6,5 mia. kr. til sundhed, 1 mia. kr. til børn og 500 mio. kr. til ældre. De store klumper af summer er nemlig først programsat til at blive brugt i år 2016, 2017 og 2018. Altså efter et valg, som regeringen aktuelt står til at tabe og dermed miste magten over.

Ud af 14,7 mia. kr. sat af i årene 2015-2018 er det kun 3,5 mia. kr., der bliver brugt til næste år. Ser man alene på initiativer, der skal forbedre velfærden, skrumper tallet til 950 mio. kr., skriver Jyllands-Posten. En stor del af restbeløbet går bl.a. til at finansiere det stigende antal asylansøgere.

Finansminister Bjarne Corydon (S) afviser kritikken.

»Vi har lavet en finanslov, der er helt finansieret. Og så er der nogle initiativer, der stille og roligt løbes i gang over de kommende år – i takt med at det kan lade sig gøre rent praktisk,« siger han til avisen.

En stribe ministre har den seneste tid haft travlt med at markedsføre de store summer rundt omkring på legestuerne. Her dokumenteret og tweetet af TV2-journalist Sophie Bremer.

Thorning på pressedækket børnehavebesøg 17. november for at gøre reklame for pædagogpengene i finansloven. Fold sammen
Læs mere
Foto: Keld Navntoft.

To tunger
Mens erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen (S) i den officielle tale på Finansrådets årsmøde udstak en afventende og tøvende linje, så gjorde økonomiminister Morten Østergaard (R) det under en lukket middag klart, at bankerne skal indstille sig på at blive en del af den fælleseuropæiske bankunion.

Set i Børsen.

Det sker i dag
Kl. 08.30: Kulturminister Marianne Jelved (R) er i samråd om DR's planlagte lukning af Underholdningsorkestret. Kulturordførerne mødtes med ministeren i går, men et kompromis kom der ikke. Senere i dag er der en forespørgselsdebat i folketingssalen om sagen. En afstemning kan finde sted i morgen, og da vil det vise sig, om det politiske orkesterflertal udenom regeringen rent faktisk materialiserer sig i virkeligheden.

Kl. 9: En debat i den svenske rigsdag begynder. Her vil statsminister Sefan Löfven (S) fortælle, hvad han har tænkt sig at gøre, efter Sverigedemokraterne i går annoncerede, at de ikke vil stemme for regeringens finanslovsforslag, men for oppositionens og dermed bringe Löfven i mindretal. Han har kort sagt tre muligeder: 1) træde tilbage og udskrive valg 2) træde tilbage, men forsøge at danne en ny regering 3) forhandle et kompromis med de borgerlige partier.

Følg budgetdramaet direkte hos Dagens Nyheter.

Kl. 13: Spørgetid i folketingssalen, hvor Venstre-folk vil punke økonomiske topministre for at være uansvarlige.

Onsdagsquiz
Hvilket medlem af Folketinget ejer denne kenyanske kærlighedskæp? Uffe Elbæk (Alternativet), Søren Pind (V) eller Mogens Jensen (S)? Se svaret her.

Foto: Keld Navntoft.