Landet med den ekstremt tynde hud: »Undskyld, Kina!«

Der skal ikke meget til, før Kina føler sig krænket. Det bliver der gjort grundigt grin med på en Facebook-side, hvor tusindvis af borgere fra Hong Kong og Taiwan undskylder for mangt og meget.

Den japansk-amerikanske skuespiller Kiko Mizuhara har været en i en lang række, som har følt sig tvunget til at undskylde over for Kina. (Arkivfoto: Charles Platiau/Reuters) Fold sammen
Læs mere
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Har du gjort Kina uret? Så har du nu muligheden for at lette dit hjerte og formulere en uforbeholden undskyldning til Folkerepublikken, Kommunistpartiet og det kinesiske folk. For første gang afholdes der i disse dage en international »konkurrence« i undskyldninger til Kina. Det sker på Facebook og er en meget ironisk affære lavet for at udstille, hvor tyndhudet Kina til tider kan være.

Der skal nemlig ikke alverden til, før kinesiske medier og politiske ledere mener, at landets nationale interesser og samtlige kinesiske borgeres følelser er blevet krænket – og at en undskyldning derfor er på sin plads. Ofte sker det, når udenlandske politikere mødes med den tibetanske leder Dalai Lama. Men der findes mange variationer. På landebasis er Japan den nation, der flest gange har krænket det kinesiske folks følelser, viser en undersøgelse lavet af China Media Project ved Hong Kong Universitet. På andenpladsen kommer USA, mens også et land som den caribiske østat St. Lucia har gjort de godt 1,3 milliard kinesere kede af det ved at oprette diplomatiske forbindelser til Taiwan.

Nu sker det sjældent, at præsidenter eller premierministre sender en formel undskyldning i Kinas retning, men at dømme ud fra antallet af lande, der anerkender Taiwan, eller statsledere, der mødes med Dalai Lama, er de kinesiske indsigelser ikke uden effekt.

Og så er der de individuelle undskyldninger. Svenskeren Peter Dahlin drev i mange år en NGO i Beijing, der gav juridisk rådgivning og uddannede kinesiske advokater. Tidligere i år blev han anholdt, beskyldt for at have brudt loven og sat til at tilstå på nationalt TV.

»Jeg har såret det kinesiske folks følelser,« udtalte han og blev efterfølgende smidt ud af landet. Han har siden forklaret, at TV-tilståelsen var instrueret og undskyldningen skrevet af andre. Lignende tilståelser er det seneste halve års tid kommet fra en række boghandlere fra Hong Kong tilbageholdt af kinesiske myndigheder på fastlandet. En af dem har valgt at stå frem og kalde tilståelserne for et ufrivilligt show.

Så mange som muligt bør undskylde

Men konkurrencen på Facebook er nok mest af alt en reaktion på en anden type undskyldninger, der skyldes kommercielle interesser.

Tidligere på året undskyldte en 16-årig sangerinde fra Taiwan for at have taget et taiwanesisk flag med på scenen til en koncert. Hun skammede sig, understregede hun, og forklarede ved den lejlighed, at der kun er ét Kina. For et par uger siden var det så den japansk-amerikanske skuespiller Kiko Mizuharas tur til at bukke dybt og undskylde over for Kina og sine kinesiske fans. Hendes brøde var angiveligt at have besøgt et kontroversielt tempel i Tokyo og at have videresendt et billede på Instagram taget af den kinesiske kunstner og provokatør Ai Weiwei.

Konkurrencen på Facebook lægger op til, at så mange som muligt bør undskylde til Kina. Det har over 6.000 allerede gjort. De fleste kommer fra Taiwan og Hong Kong. Begge steder har demokratibevægelser de seneste år vundet frem – ofte med Kina og Kinas kommunistparti som mål for omfattende protester.

»Jeg er ked af, at jeg ikke forstår Kinas demokrati. Det må være fordi, jeg ikke er intelligent nok,« lyder en af undskyldningerne på Facebook-siden. »Undskyld, men Hong Kong vil have uafhængighed,« skriver en anden.

De mange beklagelser kommer vidt omkring og handler både om at have fået flere børn, end det er tilladt i Kina, og om det uhøflige i at afholde en konkurrence, hvor kineserne ikke kan deltage, fordi Facebook er blokeret i Kina.