Afgørelsen om Det Sydkinesiske Hav

Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Jeg er enig med Andreas Bøje Forsby fra DIIS, at alle lande bør respektere FNs Havretskonvention (UNCLOS). I Forsbys artikel 13. juli skriver han, at alle involverede lande bør respektere voldgiftsafgørelsen, hvilket er til det fælles bedste for alle. Det er også Danmarks ønske, at magtfulde nationer respekterer retsordenen, skriver han.

Men Taiwan (Republikken Kina) kan ikke acceptere dommen afsagt af den Den Faste Voldgiftsret om striden i Det Sydkinesiske Hav af flere årsager: 1) For det første blev Taiwan nedgørende omtalt som »Taiwan under Kinas Myndighed«, selv om Republikken Kina (Taiwan) er et suverænt land. 2) Taiwan blev ikke hørt som part i sagen, selvom Taiwan også gør krav på områder i Det Sydkinesiske Hav. 3) Taiping-øen bliver blot omtalt som en klippe, hvilket fratager Taiwan sit retmæssige krav på Taiping og området omkring øen, selvom den siden Anden Verdenskrig har været en vigtig forpost for Taiwan. For blot fire måneder siden inviterede Taiwan internationale medier til at besøge Taiping og se de grundlæggende institutioner såsom et hospital, solcellepaneler og øens landbrugsproduktion. CNNs indslag om Taiping-besøget kan stadig ses online. Af de nævnte grunde vil vi fortsætte forsvaret for vores suverænitet over Det Sydkinesiske Havs øer og ikke tolerere noget forsøg på at skade Taiwans nationale interesser.

Som nævnt før bør alle som udgangspunkt acceptere voldgiftsafgørelsen. Men når afgørelsen modsiger virkeligheden, har Taiwan (Republikken Kina) intet andet valg end at beskytte sit meningsfulde engagement og territorium i Det Sydkinesiske Hav. Danmarks engagement i det Arktiske Råd er et eksempel på et sådant meningsfuldt samarbejde. De respektive medlemsstater af det mellemstatslige forum har lige rettigheder til at blive hørt med henblik på at fremme samarbejdet inden for forskellige områder. Taiwan er ligeledes villig til at indlede forhandlinger for på lige fod med alle involverede parter at finde fredelige løsninger i alles interesse.