Korrespondent efter blodigt missilangreb: Ukrainsk våbenhvile er skudt i stykker

Oprørerne i Ukraine har indledt ny offensiv og beskudt byen Mariupol med flere end 100 missiler. Mindst 30 meldes dræbt.

Lokale sørger efter lørdagens missilangreb, der kostede mindst 20 mennesker livet. Fold sammen
Læs mere
Foto: SERGEY VAGANOV

UKRAINE: Oprørerne i det østlige Ukraine har indledt en ny blodig offensiv, og sendte lørdag byger af kraftige russiske Grad-missiler ind over havnebyen Mariupol ved Sortehavskysten.

En markedsplads og flere boligområder blev ramt, og mindst 30 indbyggere blev dræbt, desuden er flere end 80 såret, rapporterer internationale nyhedsmedier.

Missilerne blev ifølge avisen Kyiv Post affyret af tre russiske køretøjer med missilaffyringsramper uden for Mariupol fra et oprørskontrolleret område.

En af de vigtigste oprørsledere, Alexander Sakasjenko, erkendte sent lørdag eftermiddag, ifølge Reuters, at det var oprørerne, der stod bag angrebet,

»Vi har i dag indledt en offensiv mod Mariupol. Det vil være det bedst tænkelige monument over alle vore døde,« blev han citeret for at sige til det russiske nyhedsbureau, RIA, ved en begravelsesceremoni i byen Donetsk.

De russisk-støttede oprørere afviste i første omgang at stå bag, men angrebet falder sammen med, at Alexander Sakasjenko fredag erklærede, at oprørerne har startet en ny offensiv, hvor målet er at erobre nye områder i Donetsk-regionen.

Samtidig melder Berlingskes korrespondent Simon Kruse, der befinder sig i det østlige Ukraine, om, at der er udbrudt kampe på flere frontafsnit mellem oprørere og ukrainske regeringssoldater:

»En talsmand for det ukrainske forsvarsministerium har fortalt mig, at der er angreb og sammenstød mange steder på frontlinjen. Det samme bekræfter oprørerne, der har sagt, at de ikke vil standse, før de har erobret hele Donetsk-regionen,« fortæller Simon Kruse fra byen, Sjelanije.

Oprørerne kontrollerer i øjeblikket under halvdelen af regionen, men har sagt, at de har indtaget 500 nye kvadratkilometer. Samtidig kunne de for to dage siden notere en symbolsk sejr, da de fordrev den ukrainske hær fra det meste af lufthavnen ved byen Donetsk. Den sønderskudte lufthavn er gennem ni måneders kampe blevet et slags vidnesbyrd på ukrainernes forsvarsvilje.

»Der er ingen tvivl om, at der er en ny bølge af kampe i gang, som ikke er set voldsommere siden september sidste år,« siger Simon Kruse.

I september blev parterne enige om en våbenhvile, der skønt den har været skrøbelig, alligevel har formået at standse store nye offensiver, selv om den ikke er blevet respekteret ved Donetsk.

»Men nu er den er skudt i stykker. Våbenhvilelinjen er i opløsning,« lyder vurderingen fra Berlingskes korrespondent.

Oprørslederen sagde fredag også, at hans side ikke ville diskutere våbenhvile, men tværtimod var i gang med en offensiv.

En indbygger i Mariupol som BBC har talt med, siger ifølge nyhedskanalen: »Alle i byen er meget bange. Oprørerne har allerede erobret lufthavnen, og nu er de begyndt at ødelægge byen selv.«

Den ukrainske premierminister Arsenij Jatsenjuk fordømmer angrebet skarpt og kalder det et overlagt angreb mod fredelige indbyggere:

»Verden bliver nødt til at stoppe den russiske aggression, der truer sikkerheden i Ukraine, i Europa og på globalt plan. Problemet befinder sig i Moskva, i Kreml - Vladimir Putin,« lyder det ifølge Reuters fra den ukrainske premierminister.