Krigen i Ukraine foran ny opblussen

Begge parter ser ud til at have startet ny offensiv. Oprørerne siger nej til forhandlinger, og præsident Putin siger, at der ikke er enighed om at trække tunge våben tilbage.

Læs mere
Fold sammen

En beskeden optimisme, om at en aftale om tilbagetrækning af tunge våben fra en demarkationslinje i det østlige Ukraine ville bane vej for nye fredsforhandlinger, blev fredag afløst af udsigten til fortsatte og blodige krigshandlinger.

Ifølge Reuters siger Ruslands præsident Putin, at den ukrainske præsident Petro Porosjenko ikke har givet klare svar på et brev, som Putin har sendt med forslag om tilbagetrækning af tunge våben. Dermed ser de forlydender, der florerede torsdag om, at der var enighed mellem regeringen og oprørerne om en tilbagetrækning, ikke ud til at holde vand. Samtidig forlød det, at Ukraines hær havde forladt sine positioner i en del af lufthavnen i byen Donetsk.

Vladimir Putin siger derimod, at ukrainerne har iværksat en storstilet militæroperation alle steder, hvor parterne står over for hinanden.

»De, der giver den slags kriminelle ordrer, er uansvarlige,« lyder det fra Putin.

Russerne afviser kategorisk, at de sender våben og mandskab over grænsen til Ukraine, men har siddet med ved forhandlingsbordet, da den nu stadig svagere våbenhvile blev indgået i Hviderusland 5. september.

Petro Porosjenko siger ifølge Reuters, at Rusland har 9.000 soldater inde i Ukraine, og at de russiskstøttede oprørere har øget kamphandlingerne efter regeringsstyrkernes tilbagetrækning fra lufthavnen.

Samtidig meddeler BBC fredag, at den vigtigste oprørsleder, Alexander Zakarsjenko erklærer, at hans tropper er i gang med en offensiv, og at han ikke er interesseret i våbenhvileforhandlinger med regeringen i Kiev. Målet er ifølge ham at flytte frontlinjen længere ind på Ukraines område på den anden side af Donetsk, som oprørerne kontrollerer. Alexander Zakarsjenko vil have skubbet frontlinjen tilbage til provinsgrænsen.

»Vores side vil ikke gøre flere forsøg på våbenhvile mere,« lyder det fra oprørslederen.

Fredag offentliggjorde FN også de seneste tabstal for konflikten i det østlige Ukraine, der begyndte for snart et år siden.

FN erkender, at dødstallet er sat lavt, og at det formentlig er meget højere, men ifølge FNs menneskerettighedskontor, har mindst 5.086 indtil nu mistet livet. Heraf er 262 dræbt inden for de seneste ni dage.

»Den blodigste periode siden konflikten startede,« siger talsmanden Rubert Colville.

Mindst 11.000 er blevet såret siden april sidste år.