Kinesisk politistyrke erkender brud på retssikkerheden

Mere end 100 ledere fra den politistyrke, de såkaldte cheng guans, der den 7. januar dræbte en mand i den kinesiske provins Hubei, fordømmer nu kollegernes brutale metoder. Et brud på retssikkerheden og på menneskerettighederne, hedder det i erklæringen.

Wei Wenhua døde, fordi han steg ud af sin bil.

Den 7. januar kørte han sammen med en kollega gennem landsbyen Wanba, der ligger i Hubei. Helt tilfældigt kommer de forbi en demonstration, hvor lokale bønder og landsbyboere har blokeret for adgangen til en losseplads. Korrupte politikere har lagt den i udkanten af landsbyen, hvor den ligger og stinker. Den skal væk, mener beboerne, som var kommet op at slås med en lokal politistyrke på cirka 50 mand, der var kommet fra den nærliggende storby for at opløse demonstrationen. Da Wei Wenhua så det, steg han ud af bilen og begyndte at filme optøjerne med sin mobiltelefon.

Politistyrken opdagede, at den 41-årige direktør Wei Wenhua stod og filmede dem. Cirka 10-20 mænd slog ring om ham. Og tævede og sparkede ham til døde.

Den nyhed bredte sig hurtigt i avisernes spalter og ikke mindst på internettet, hvor rasende kinesere de seneste uger har diskuteret Wei Wenhuas død.

Demonstrationer mod dra
Det førte til, at tusinder af demonstranter mødte op foran Kinas Kommunistpartis lokale hovedkvarter i Tianmen, som den lille landsby Wanba hører under. Her demonstrerede de mod drabet på Wei Wenhua og den upopulære politistyrke, der på kinesisk hedder cheng guan. Cheng guans, der kan oversættes til by-administratorer, har færre magtbeføjelser end det normale politi og bærer for eksempel ikke våben. De bruges eksempelvis til at opløse demonstrationer, rydde huse og til at arrestere illegale gadehandlere.

Presset førte til, at der nu er sat en større undersøgelse i gang, der involverer mere end 100 personer, og som har fået flere embedsmænd til at træde tilbage.

Det førte også til, at mere end 100 højtstående ledere fra de upopulære cheng guans mødtes til et krisemøde her i weekenden. Mandag gik de i Beijing offentligt ud og fordømte kollegernes grove metoder, der førte til Wei Wenhuas død.

»Denne rå håndhævelse af loven, denne grove behandling, træder på ånden i loven og på retssikkerheden,« hedder det i den fælles udtalelse fra lederne, der kommer fra hele Kina.

»Når cheng guans på denne måde mishandler personer, er det ulovligt og et overgreb på menneskerettighederne, som vi må stå frem og kraftigt tage afstand fra,« hedder det videre i udtalelsen.De opfordrer også deres kolleger til at reflektere over deres metoder og magtanvendelse og til kraftigt at forbedre cheng guans image i offentligheden.