Kinesere demonstrerer mod politistyrke efter drab

Flere tusinde kinesere er gået på gaden, efter at de upopulære kinesiske sikkerhedsfolk, cheng guans, igen har tævet en mand ihjel. Et opgør med de omstridte sikkerhedsfolk kan være på ve

Wei Wenhua standsede bilen og sagde: »Nu er de igen i gang med at tæve folk«. omkring ti minutter senere var han død. Tævet ihjel.

Sagen starter med en losseplads. Folkene i landsbyen Wanba, der ligger uden for den større by Tianmen i Hubei, havde lejet et stykke jord ud, som gennem et stykke tid havde været brugt som losseplads. Kontrakten udløb i november sidste år, og ingen i landsbyen havde lyst til at forny kontrakten. Heller ikke i Wanba vil man bo ved siden af en losseplads. Stanken var blevet for meget.

Det ignorerede embedsmændene fra Tianmen. De havde brug for en losseplads, så de fortsatte med at køre skrald ud til Wanba. Det blev for meget, og den 4. januar forsøgte beboerne at blokere adgangen til lossepladsen. Dagen efter dukkede der så cirka 50 »cheng guans« op i byen, der skulle sørge for at holde demonstrationen under kontrol.

Cheng guans er ikke en rigtig politistyrke, men derimod nærmere en slags sikkerhedsfolk, der laver lettere politiarbejde. I byerne ser man dem køre rundt i varebiler eller lastbiler, hvor de for eksempel holder øje med ulovlige gadekøkkener. De smider borde, taburetter, køkkenvogne og så videre op på ladet og forsøger at anholde ejerne. Eller de tager ud til ejendomme, der skal rives ned, og får beboerne sat på gaden. Cheng guans er upopulære i befolkningen, og de senere år har der været flere alvorlige sager, hvor de har brugt voldelige midler, som også har resulteret i dødsfald.

Det var derfor, Wei Wenhua sagde, at »nu er de igen i gang med at tæve folk«, da han standsede bilen. Den 41-årige Wei Wenhua, der var direktør for et ingeniør- og arkitektfirma, rakte ud efter sin mobiltelefon og steg ud af bilen. Han ville tage billeder af optøjerne. Det er ikke sikkert, hvad han ville gøre med billederne. Måske ville han lægge dem på internettet. Da han er ude af bilen og er gået i gang med at fotografere går det galt. 20-30 cheng guans opdager, hvad han laver, og kommer hen imod ham. De begynder at slå og sparke. Wei Wenhua holder telefonen over hovedet og råber, at han vil slette indholdet og give dem telefonen. Det hjælper ikke. De fortsætter med at slå og sparke ham i mindst fem minutter. Han var død ved ankomsten til hospitalet.

Med i bilen sad en af hans kolleger, der i sidste uge gav sin øjenvidneberetning og fortalte om samtalen i bilen til Nanfang Zhoumo, der er en avis, som er kendt for sin kritiske journalistik. Wei Wenhuas død har også været beskrevet i talrige kinesiske medier, der også har bragt andre beretninger fra øjenvidner. Det eneste, som medierne ikke har skrevet om, har været demonstrationerne, der førte til Wei Wenhuas død, og at mindst fem andre sårede blev bragt på hospitalet. Det gør de ikke, fordi partistaten er angste over for social uro, der aldrig bliver beskrevet i medierne. Sagen har også bredt sig på internettet, hvor vrede »netizens« har gjort sagen til en af de mest omdiskuterede emner på blogs og i fora i det nye år.

»Den ulykkelige hændelse i Wanba har vist os de brutale realiteter«, stod der i en kommentar i sidste uge i Nanfang Zhoumo. »Det er 2008, og endnu en borger er død. Hvornår vil vi tage kampen op mod systemet med cheng guang?«, hedder det videre.

Noget lader til, at den kamp kommer nu. Det er ikke kun i avisernes spalter og på internettet, at kineserne har vist deres vrede. Flere tusinde vrede borgere demonstrerede i sidste uge foran rådhuset i Tianmen.

Ifølge det officielle nyhedsbureau, Xinhua, har bystyret nu sat en undersøgelse i gang, hvor politiet indtil videre har anholdt fire personer, og hvor mere end 100 er inddraget i undersøgelsen. Flere af dem skulle være højtstående embedsmænd.