Kun ordentlige og socialistiske videoer på nettet i Kina

En ny lov kræver, at alle kinesiske video­portaler skal have licens fra de kinesiske myndigheder. Det kan være med til at stramme censuren på internettet i Kina.

Foto: fra YouTube

Zhang Bin er en populær vært på den kinesiske sportskanal CCTV-5. Og så er han i øvrigt sin kone utro.

Den 28. december skiftede CCTV-5 navn til Den Olympiske Kanal, og det skulle markeres med et festligt TV-show. Det blev dog en anelse mere festligt, end de fleste havde forudset. Midt under showet går Zhang Bins kone på scenen og afbryder sin mand: »For to timer siden fandt jeg ud af, at min mand har et forhold til en anden kvinde,« sagde hun.

En mand i rød bluse kommer op på scenen og forsøger at få hende væk:. »Lad mig være,« råber hun, og først efter næsten tre minutters tumult går hun selv ned fra scenen.

Pinligt for en fremtrædende og kendt personlighed. Pinligt for den statsejede TV-station CCTV. Pinligt for et Kina der her inden sommerens OL gør alt for at strømline nationens ansigt udadtil.

Klippet dukker selvfølgelig hurtigt op på internettet, hvor det i et stykke tid kunne ses på for eksempel tudou.com, der er én af talrige kinesiske webportaler, der er bygget op efter samme koncept som den populære YouTube.com.

I dag kan man ikke længere se klippet på tudou.com. Det er væk. Bortcensureret. I fremtiden er det ikke engang sikkert, at det overhovedet ville dukke op på nettet. Den 31. januar træder der nemlig nye regler i kraft, der kommer til at regulere video og de YouTube-lignende hjemmesider på nettet.

Det er Statsadministrationen for Radio, Film og TV samt Ministeriet for Informationsindustrien, der står bag de nye og skrappere regler, der umiddelbart ligner en stramning af censuren på ­internettet.

Skal følge normerne
Blandt andet skal alle videoportaler fra den 31. januar­ have en speciel licens. Og den licens vil kun blive givet til selskaber, der er kontrolleret af staten. Det er de fleste af videoportalerne ikke. De er derimod privatejede.

I den nye lov står der blandt andet i paragraf seks, at selskaberne skal overholde og rette sig efter de socialistiske normer, tjene folket og promovere det socialistiske samfunds fremskridt. Det er klassisk og officiel kinesisk retorik, der er endog meget bredt defineret og derfor kan bruges til lidt af hvert.

Men i Kina er der himmelvid forskel på lovgivning, og om loven så efterfølgende håndhæves. Det er derfor for tidligt at sige, hvordan loven præcist vil blive brugt, som sinologen Jens Damm peger på. Han er assisterende professor på Freie Universität i Berlin og medforfatter til bogen »Chinese Cyberspaces: Technological Changes and Political Effects«. Han mener ikke, at der er tale om en ny og markant stramning af loven: »Det er mere en tilpasning til ny teknologi og de mange nye videoportaler samt en opdatering af eksisterende lovgivning,« siger Jens Damm.

Videoportalerne er også allerede i dag underlagt selvcensur, hvor de skal holde øje med for eksempelvis politisk følsomt indhold, pornografi og voldeligt indhold.

Derfor kan myndighederne i dag argumentere for, at en populær video ikke skal offentliggøres. Eller at en video, hvor en gruppe elever groft og korporligt chikanerer en lærer, heller ikke skal offentliggøres. Videoen resulterede nemlig i en heksejagt på eleverne, som Berlingske Tidende tidligere har fortalt.