Juncker vil samle magten: Ser kun én topchef for EU-systemet

Kommissionsformand vil gøre EU mere demokratisk og gennemskueligt ved at have én chef for EU-systemet.

EU-Kommissionens formand, Jean Claude Juncker, foreslår at forene sin position med EU-præsidentens, så det bliver til én stilling engang i fremtiden. Fold sammen
Læs mere
Foto: INTS KALNINS
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

For fremtiden skal EU-systemet være mere demokratisk.

Derfor skal stillingerne som EU-Kommissionens formand og EU-præsidenten kombineres, så det bliver til én position.

Det siger EU-Kommissionens formand, Jean Claude Juncker, onsdag i sin årlige tale om unionens tilstand. Han kommer dog ikke nærmere ind på, hvornår det skal gælde fra, men understreger, at han ikke selv stiller op.

Han holder talen foran EU-parlamentarikerne i Strasbourg.

»Europa vil være nemmere at forstå, hvis en kaptajn står ved roret.«

»At have en enkelt præsident vil bedre afspejle den sande natur af vores Europæiske Union som en union af lande og en union af borgere,« siger han.

Han ser gerne, at de politiske partier i medlemslandene starter deres valgkampagner til EU-Parlamentet tidligere, så de får gennemslagskraft i hele Europa og ikke kun de enkelte lande.

Han vil udvide Schengen til Rumænien og Bulgarien, og på sigt skal Kroatien helt ind i grænsesamarbejdet.

Derudover skal alle medlemslandene have hjælp til at komme med i euroen. Danmark er dog undtaget på grund af vores forbehold.

EUs redningsfond (ESM) vil han have ændret til en valutafond med mandat til at støtte medlemmer i krise. Det forslag fremsættes til december.

Han foreslår nye retningslinjer, så afgående kommissærer fremover kan være kandidater i parlamentsvalget under samme betingelser som andre.

Desuden foreslår Juncker, at EU fremover får en økonomiminister, som kan træde ind, når et medlemsland er i økonomiske problemer og har brug for at gennemføre økonomiske reformer.

Han afviser til gengæld den franske præsident Emmanuel Macrons ønsker om en eurominister og et særligt Euro-parlament ved siden af EU-Parlamentet.

»Vi har brug for en europæisk minister for økonomi og finans. En minister, som skal fremme strukturelle reformer i vores medlemslande og træde ind, hver gang et medlemsland står over for en fundamental krise eller recession.«

»Ministeren skal stå til ansvar for Europa-Parlamentet. Vi har ikke brug for parallelle strukturer. Vi har ikke brug for et Euro-parlament,« siger Juncker.

Juncker mener ikke, at der er behov for at oprette en ny stilling. Han foreslår at udvide stillingen for den nuværende kommissær for økonomiske og finansielle anliggender, Pierre Moscovicis.

/ritzau/