Farage: Juncker styrer mod endnu mere udemokratisk EU

EU-Kommissionen har intet lært af brexit. Tværtimod vil Juncker skabe et mere udemokratisk EU, mener Farage.

Nigel Farage, ex-leader of Britain's anti-EU UK Independence Party (UKIP), speaks at a press conference of the Germany's far-right Alternative for Deutschland (AfD) party in Berlin, Germany, September 8, 2017. REUTERS/Hannibal Hanschke Fold sammen
Læs mere
Foto: HANNIBAL HANSCHKE
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

»Det var den mest åbne, ærlige og skræmmende tale, jeg har hørt i mine år i parlamentet.«

Sådan lyder det fra kongen af det britiske EU-nej, Nigel Farage, efter at EU-Kommissionens formand Jean-Claude Juncker onsdag gav sin årlige tale om unionens tilstand i Europa-Parlamentet i Strasbourg.

Her nævnte Juncker ikke ordet »brexit« direkte, men sagde kort, at det vil være et »tragisk øjeblik«, når Storbritannien 30. marts 2019 forlader EU.

»Vi vil altid beklage det, men vi bliver nødt til at respektere det britiske folks vilje,« sagde EU-kommissionens formand, der ønsker et særligt EU-topmøde om i den rumænske by Sibiu netop 30. marts 2019.

Her skal der ifølge Juncker træffes beslutninger for et mere »forenet, stærkere og demokratisk Europa«.

Han brugte en større del af talen på forslag om flere magtbeføjelser til topposterne i EU og udvide både eurosamarbejdet og Schengen-samarbejdet med flere lande.

»Brexit er sket, og nu er det bare fuld fart fremad med nye planer,« siger Nigel Farage og tilføjer henvendt til Juncker:

»Der skal være en magtfuld præsident for hele EU. Der skal være en finansminister med nye beføjelser til - som du selv siger - at gribe ind i medlemslandene, når han eller hun mener, det er nødvendigt.«

Også planerne om en »stærkere EU-hær i et militariseret EU med en stærkere og mere aggressiv udenrigspolitik«, får hård kritik fra Farage:

» Du taler for mere EU i alle sammenhænge, og det hele skal gennemføres uden samtykke fra befolkningerne. Det eneste jeg kan sige er: Gud ske tak og lov for, at vi forlader EU,« siger Nigel Farage, som er trådt tilbage som leder af Ukip.

Farage, der er medlem af Europa-Parlamentet, mener, at talen er et bevis på, at EU-toppen »intet har lært af brexit«.

»Hvis I havde givet David Cameron indrømmelser, særligt på immigration ville brexit aldrig nogensinde være sket.«

»Alligevel er den lektie i tager med, at I vil centralisere endnu mere og gå i retning af en meget bekymrende udemokratisk union. I bedrager jer selv, hvis I tror, at det i kalder den populistiske bevægelse er slut.«

»Hvis disse forslag bliver til virkelighed, så tror jeg tværtimod, at den populistiske bevægelse kun er i sin begyndelse,« siger Nigel Farage, der trækker paralleller mellem udviklingen i EU og det tidligere Sovjetunionen:

»Den måde i behandler Polen og Ungarn på allerede nu må give dem mindelser om, hvordan det var et leve under det sovjetiske, kommunistiske styre. I forsøger at fortælle dem, hvordan de skal styre deres egne lande,« siger Nigel Farage.

EU-Kommissionen tog tirsdag det andet formelle skridt på vejen mod en retssag mod Polen i striden om landets omstridte juridiske reformer.

Ungarn er også på vej ud i et juridisk slagsmål med EU, efter at landet har sagt nej til de tvungne flygtningekvoter, som EU-Domstolen netop har godkendt.

/ritzau/