Israelsk politi slår til mod omstridt bosættelse

Jødiske bosættere afbrænder bildæk og kaster sten mod israelske politibetjente i et forsøg på at bremse rømningen af bosættelsen Amona og ni boligenheder i nabobosættelsen Ofra

I 2014 beordrede Israels Højesteret bosættelsen Amona rømmet med den begrundelse, at den er opført på private palæstinensiske jordlodder. I går beordrede den israelske hær så indbyggerne i Amona til at forlade bosættelsen i løbet af 48 timer. Modsvaret kom hurtigt i form af brændende bildæk og stenkast. Fold sammen
Læs mere
Foto: RONEN ZVULUN
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

Israels militær og et stort antal politibetjente har indledt den længe ventede rømning af bosættelsen Amona, der ligger på Vestbredden nord for Jerusalem.

Omkring 500 jødiske bosættere opholder sig i øjeblikket i bosættelsen. Ifølge israelsk militærradio afbrænder nogle af bosætterne bildæk, og i enkelte tilfælde kaster de også sten mod betjentene.

I 2014 beordrede Israels Højesteret bosættelsen rømmet med den begrundelse, at den er opført på private palæstinensiske jordlodder. Siden har de israelske myndigheder udsat rømningen. I går beordrede den israelske hær så indbyggerne i Amona til at forlade bosættelsen i løbet af 48 timer. Onsdag formiddag klokken 10.56 lokal tid rykkede hæren og israelsk politi ind i bosættelsen. Politistyrkerne bærer ikke våben under rømningen.

Sort dag for zionismen

»Det er en sort dag for zionismen, og alt hvad vi tror på,« siger Avichai Boaron, leder af kampagnen for at bevare Amona, til israelsk militærradio.

Bezalel Shmotrich, medlem af det israelske parlament, Knesset, for partiet Det Jødiske Hjem, sammenligner rømningen af Amona med voldtægt.

»Når en kvinde bliver voldtaget, gør det ondt. Det, de gør her, er en brutal voldtægt,« siger Bezalel Shmotrich til hjemmesiden Ynet.

Gilad Erdan, Israels minister for indenrigssikkerhed, kalder rømningen for en »vanskelig dag«.

»Det er en dag, hvor de udøvende myndigheder bliver bedt om at implementere en højesteretsafgørelse og ødelægge et bysamfund, som staten har hjulpet med at bygge. Indbyggere evakueres fra de hjem, de har boet i gennem 20 år. Trods vanskelighederne og den enorme smerte, opfordrer jeg alle til at lade politiet og sikkerhedsstyrkerne udføre deres arbejde,« siger Gilad Erdan til nyhedssiden Walla.

De 42 familier, der bor i Amona, ventes at blive overflyttet til nabobosættelsen Ofra i løbet af dagen, såfremt rømningen forløber planmæssigt.

3.000 nye boligenheder

I løbet af den seneste uge har Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, i samråd med forsvarsminister Avigdor Lieberman godkendt opførelse af mindst 3.000 nye boligenheder på Vestbredden. De nye boligenheder er ifølge Times of Israel planlagt i allerede eksisterende bosættelser og uden for disse.

Hertil kommer, at en særlig israelsk planlægningskomité i Jerusalem i sidste uge annoncerede, at Israel vil opføre 566 nye boligenheder i Østjerusalem.

I december undlod USA at anvende sin vetoret i FNs Sikkerhedsråd i forbindelse med vedtagelsen af en resolution, der erklærer alle israelske bosættelser på Vestbredden for ulovlige.

I modsætning til daværende præsident Barack Obama synes udvidelse af de israelske bosættelser ikke at vække større bekymring hos USAs nuværende præsident, Donald Trump.

I kølvandet på Sikkerhedsrådets resolution skrev Donald Trump i et tweet, at Israel bør »forblive stærk« og vente på, at han træder til som præsident.