Han dræbte såret palæstinenser: Nu får israelsk soldat halvandet års fængsel

Elor Azaria, den israelske soldat, der skød og dræbte en såret palæstinenser i Hebron i marts 2016, er blevet idømt halvandet års ubetinget fængsel. Det er halvandet år mindre end den minimumstraf anklageren har forlangt.

Den israelske soldat Elor Azaria skød og dræbte en såret palæstinenser i marts 2016. Her ses han under en høring i den militære domstol, omgivet af sine forældre, moderen Oshra til venstre og faderen Charlie til højre. / AFP PHOTO / JACK GUEZ Fold sammen
Læs mere
Foto: JACK GUEZ
Lyt til artiklen

Vil du lytte videre?

Få et Digital Plus-abonnement og lyt videre med det samme.

Skift abonnement

Med Digital Plus kan du lytte til artikler. Du får adgang med det samme.

JERUSALEM: Næsten et år efter episoden, hvor den israelske soldat Elor Azaria skød og dræbte en såret palæstinenser, falder dommen.

En israelsk militær domstol har i dag idømt Elor Azaria halvandet års fængselsstraf for manddrab, og 1 måneders betinget dom. Elor Azaria blev fundet skyldig i januar 2017, og i dag er straffen blevet udmålt.

Retssagen har splittet det israelske samfund, fordi store dele af befolkningen - og nogle politikere - ikke opfatter Azarias handling som værende i strid med loven.

Skød ham i hovedet

Elor Azaria skød og dræbte palæstinenseren Abdel Fattah al-Sharif, mens denne lå såret på asfalten. Sammen med en ven havde Abdel Fattah al-Sharif netop såret en israelsk soldat i et knivangreb. Men der gik hele 11 minutter fra knivangrebet til Elor Azaria ladede sin M16 riffel, tog sigte mod al-Sharif, og skød ham i hovedet.

Under retssagen forsvarede Elor Azaria sin gerning med det argument, at han frygtede, at palæstinenseren bar et bombebælte og derfor stadig udgjorde en trussel.
Men hele episoden blev filmet af i alt seks videokameraer. Optagelserne er brugt som bevismateriale i retssagen, og dommerne lod sig ikke overbevise af Elor Azarias forklaring.

På videooptagelserne ses Elor Azaria, andre soldater og bosættere gå rundt om - og forbi - den sårede palæstinenser i 11 minutter, uden at frygte for et skjult bombebælte.

Mens Israels generalstabschef Gadi Eisenkot har fordømt nedskydningen af den sårede palæstinenser Abdel Fatah al-Sharif, skrev Israels premierminister Benjamin Netanyahu i begyndelsen af januar 2017 på sin Facebook profil, at han støtter benådning af Elor Azaria. Kort tid efter skudepisoden i Hebron ringede Benjamin Netanyahu til Elor Azarias far Charlie for at udtrykke støtte til familien.

Da Elor Azaria blev dømt skyldig i manddrab i januar, sagde Israels forsvarsminister Avigdor Lieberman, ifølge israelsk militær radio Galei Tzahal, at dommen er »hård«.

Hele nationen har hørt argumenterne

Under retssagen er den israelske hærs øverste ledelse også kommet under kritik. Hærens ledelse beskyldes for at »ofre« en menig soldat for at rense sig selv.

»Det har været en lang, omfattende og detaljeret retssag. Hele nationen har hørt argumenterne og set dommerne gennemgå bevismaterialet. Jeg forstår ikke, at der kan være indvendinger mod retssagen,« siger
Oded Mudrik, tidligere dommer ved Israels militære domstol til israelsk militær radio.

Israelske menneskerettighedsgrupper argumenterer, at episoden med Elor Azaria er dybere end et enkelt manddrab, fordi den er et direkte resultat af israelske soldaters tilstedeværelse på Vestbredden som del af den israelske besættelse.

Organisationen Breaking The Silence, som indsamler vidneudsagn fra tidligere soldater, har for nylig udgivet en rapport om bosætternes indflydelse på de israelske soldater. Rapporten er baseret på tidligere soldaters vidnesbyrd, og omfatter beskrivelser af, hvordan bosættere i nogle tilfælde er med til at dirigere med de israelske soldater. Dette var også tilfældet i minutterne inden, Elor Azaria dræbte den sårede palæstinenser.

Videooptagelserne af episoden viser, at det ikke er de militære befalingsmænd, der sørger for orden på stedet, men derimod en gruppe jødiske bosættere fra Hebron.